Hlavní obsah

Čtyřčlenná civilní posádka je z oběžné dráhy zpět na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Atlantském oceánu u pobřeží Floridy přistála po letu na oběžné dráze americká čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. Jejich kapsle se spustila do oceánu těsně před tamním západem slunce v neděli v 1:06 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Šlo o první zcela amatérskou posádku, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírní turisté se zdárně vrátili na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

Loď Crew Dragon Resilience se pohybovala rychlostí 27 360 kilometrů za hodinu a planetu byla schopna oběhnout každých 96 minut. Dostala se až do výšky kolem 580 kilometrů nad Zemí, takže byla ještě výše než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

Při návratu zemskou atmosférou čelila kabina s posádkou teplotě 1927 °C, napsala agentura Reuters. Padáky poté zpomalily návrat objektu s vesmírnými turisty na rychlost 24,14 km/h.

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Věda a školy

Velitelem výpravy, komerční mise Inspiration4, byl 38letý miliardář Jared Isaacman, který za ni zaplatil blíže neurčenou částku v milionech dolarů. Vzal si s sebou tři hosty.

Spolu s ním letěla 29letá asistentka lékaře v nemocnici St. Jude v Memphisu v americkém státě Tennessee Hayley Arceneauxová, která v dětství v tomto zařízení sama bojovala s rakovinou. Stala se nejmladší Američankou ve vesmíru a prvním člověkem s protézou na oběžné dráze Země.

Posádku doplnil 42letý datový inženýr Chris Sembroski a 51letá pedagožka Sian Proctorová, která byla první černošskou pilotkou kosmické lodi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Společnost SpaceX vynesla na oběžnou dráhu první civilní posádkuVideo: Reuters

„Vaše mise ukázala světu, že vesmír je pro nás všechny,“ uvedl kontrolní vysílač SpaceX.

„Byla to pro nás sakra jízda... Právě začínáme,“ odpověděl mu Isaacman, který tím chtěl naznačit, že v budoucnu se takto do kosmu podívá více lidí.

Čínští kosmonauti se vrátili z oběžné dráhy. Vesmírní turisté se tam stále kochají

Věda a školy

Let zcela civilní posádky umožnila skutečnost, že byl plně automatizovaný. V případě nutnosti mohlo zasáhnout řídicí středisko ze Země.

Finanční obnos pro dětskou nemocnici

„První mise Inspiration4 složená čistě z neprofesionálních astronautů trvala celkem 2 dny, 23 hodin, 3 minuty a 53 sekund. Maximální dosažená výška apogea byla 579,6 km, geodetická výška pak 597,7 km,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

V rámci programu Inspiration4 se navíc měly vybrat peníze pro zmíněnou dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude. A příspěvkem Elona Muska se cílovou charitativní částku 200 milionů dolarů (4,29 miliardy Kč) skutečně pokořit povedlo.

Podle Arceneauxové se tak vlastně podařilo splnit dvě mise najednou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám