Hlavní obsah

Na čínské vesmírné stanici je rušno. Nacvičovali evakuaci a vystoupili do otevřeného kosmu

Kosmonautka Wang Ja-pching se v neděli 7. listopadu stala první Číňankou, která vstoupila do volného vesmíru. Došlo k tomu při prvním výstupu „ven“ v rámci mise aktuálního osazenstva nově budované čínské orbitální stanice. Informovaly o tom agentury AP a Reuters s tím, že na stanici probíhají i různé vědecké či bezpečnostní úkony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na čínské vesmírné stanici je rušno, nacvičovali tam evakuaci a astronauti vystoupili do kosmuVideo: AP/Reuters

 
Článek

V neděli v 11:51 SEČ začal třetí výstup z nově budované čínské kosmické stanice Tchien-kung („Nebeský palác”), zároveň šlo o první výstup posádky lodi Šen-čou 13 (doslova „Božská loď číslo třináct“). Výstupu se zúčastnili Čaj Č’-kang a poprvé v rámci čínského pilotovaného programu také žena: Wang Ja-pching.

„Dnešní (nedělní) čínský výstup do volného kosmického prostoru z modulu Tchien-che 1 nově budované vesmírné stanice trval od 11:51 do 18:16 SEČ. Kosmonaut Čaj Č’-kang a jeho kolegyně Wang Ja-pching mají za sebou 6 hodin a 25 minut práce mimo stanici (část uvnitř přechodové komory),“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Wang při komunikaci s pozemním řídicím střediskem uvedla, že je v „dobré kondici“.

Loď Šen-čou 13 dopravila na čínskou vesmírnou stanici novou posádku

Věda a školy

Aktuální tříčlennou čínskou posádku na oběžné dráze tvoří zmínění 55letý Čaj Č'-kang, který je velitelem, 41letá kosmonautka Wang Ja-pching a její rovněž 41letý kolega Jie Kuang-fu.

Evakuační cvičení

Tři tchajkonauti, jak svým kosmonautům Číňané říkají, na vesmírné stanici Tchien-kung nedávno navíc provedli cvičení nouzové evakuace - podle hypotetického scénáře havárie způsobené tzv. vesmírným smetím.

Cvičení začalo alarmem signalizujícím pokles tlaku ve stanici. Čaj Č'-kang rychle zkontroloval údaje, zatímco Jie Kuang-fu reagoval otevřením nouzové tlakové lahve, aby se zajistilo, že tlak v kabině zůstane stabilní. S kolegyní Wang Ja-pching poté Jie během několika minut uzavřel poklopy dvou nákladních lodí a všichni se evakuovali do návratové kapsle lodi Šen-čou 13.

Vzorky odebrané čínskou sondou patří k nejmladším měsíčním vulkanickým horninám

Věda a školy

„Máme tak v datech zjištěná kritéria pro nouzové řízení, jako je tlak v kabině a rychlost jeho poklesu,“ poznamenal k tomu podle agentury AP Wang Čchun-chuej, zástupce hlavního konstruktéra daného systému z Čínského výzkumného a výcvikového centra pro astronauty.

„Návrh vesmírné stanice stanovil ty nejvyšší požadavky na bezpečnost. Disponujeme veškerou připraveností na tlakovou ztrátu v kabině, požár a další situace, abychom zajistili bezpečnost a ochranu života posádky,“ dodal.

Komplex se bude rozšiřovat

Čínská loď Šen-čou 13 tuto novou tříčlennou posádku dopravila na základní modul budované čínské vesmírné stanice Tchien-kung („Nebeský palác”) v polovině minulého měsíce, konkrétně 16. října. Loď se pak připojila ke stykovacímu portu základního staničního modulu Tchien-che („Nebeská harmonie”), který Čína poslala na oběžnou dráhu na jaře.

Aktuální trojice má na stanici celkově strávit šest měsíců. Tak dlouho v kosmu nepřetržitě dosud nepobýval žádný čínský kosmonaut. Budou onen hlavní modul dále zprovozňovat a připravovat na budoucí rozšíření stanice.

Práce budou zahrnovat též přípravu na připojení zbývajících dvou modulů stanice. Naplánovány jsou pro ně rovněž dvě či tři pracovní směny v otevřeném kosmickém prostoru, přičemž jedna tedy již proběhla.

Čínští kosmonauti se vrátili z oběžné dráhy. Vesmírní turisté se tam stále kochají

Věda a školy

Na Čaje, Jiea a Wang čekají během té doby i různé vědecké experimenty. Zajímavým testem má být „manuální“ přemístění zásobovací lodě Tchien-čou-2 („Nebeská loď-2”) pomocí robotického ramene z jednoho spojovacího uzlu k druhému. Tato loď se k Tchien-che připojila už koncem května.

Čína vypustila Tchien-che 28. dubna a Tchien-čou-2 tam o měsíc později dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení. První posádka na Tchien-che přiletěla 17. června a následující tři měsíce základní modul oživovala, testovala a připravovala na rozšiřování stanice. Na Zemi se vrátila v polovině září. Příští rok by komplex měly doplnit moduly Wen-tchien („Hledání nebes”) a Meng-tchien („Snění o nebesích”).

Astronauti vypěstovali ve vesmíru chilli papričky. Uvařili si tacos

Koktejl

Dokončená stanice má mít asi pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), jejíž hmotnost přesahuje 420 tun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám