Hlavní obsah

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Aktualizováno

Hlava teroristické organizace Islámský stát je po smrti. Dřívější informace potvrdil americký prezident Donald Trump. Bagdádí zemřel sám spolu se třemi svými dětmi po explozi výbušnin na vestě, kterou měl na sobě.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr al-Bagdádí na snímku z letošního dubna

Článek

Bagdádí zemřel během dvouhodinové sobotní noční operace na severozápadě Sýrie v tunelu, kam před pronásledovateli prchl.

„Bagdádí zemřel ve strachu a panice,“ uvedl Trump. Podle něj před smrtí křičel, plakal, vzdychal. Jeho tělo bylo poté stoprocentně identifikováno. Podle něj se americké síly během operace dostaly do přestřelky, ale nikdo z nich nebyl zraněn především díky tomu, že o akci věděla pouze malá skupina lidí.

„Brutální zabiják, který způsobil tolik neštěstí, byl násilně eliminován. Dnešek je velkým dnem pro Ameriku. Bagdádí chcípl jako pes, jako zbabělec,” prohlásil Trump.

Zadrženo několik lidí

Podle amerického prezidenta byly vrtulníky operativců pod náhodnou palbou. Vrtulníků bylo do akce nasazeno osm. Do tunelu, kam Bagdádí uprchl, byl kvůli riziku výbuchu náloží vyslán vojenský robot, čtveřice se však pohybovala příliš rychle, museli ho proto vystřídat vojáci.

Na místě byly poté po explozi zajištěny tělní vzorky, na jejichž základě bylo potvrzeno, že jde skutečně o Bagdádího.

Terorista Bagdádí miloval fotbal a byl slabý student

Blízký a Střední východ

Z domu, který Bagdádí opustil, bylo podle Trumpa zachráněno 11 dalších dětí. Kromě nich bylo nalezeno několik mrtvých žen, které na sobě měly vesty s neodpálenými náložemi. Zadrženo bylo několik osob, přesný počet Trump neuvedl. Podle něj bylo více mrtvých než živých. Areál byl velmi silně opevněn, vybaven řadou podzemních tunelů.

„Přijdou následovníci, ale toto bylo to nejhorší, co jsme zažili. Byl to zbabělec,” dodal Trump.

Americký ministr obrany Mark Esper v neděli uvedl, že Američani Bagdádího vyzývali, aby se vzdal. "Snažili jsme se volat na Bagdádího a vyzývali jsme ho, aby se vzdal. On ale odmítl a schoval se do podzemí," řekl Esper.

Podle něj dostal Trump na stůl několik variant operace a vybral si tu, která "měla největší šanci na úspěch". Akci prezident schválil před několika dny.

Trump Bagdádího smrt oznámil v živém vysílání v televizi. Že se chystá oznámit něco velkého, avizoval již dříve na Twitteru.

Vůdce teroristů Islámského státu abú Bakr Bagdádí je mrtev, tvrdí bezpečnostní zdroje

Blízký a Střední východ

Smrt Bagdádího potvrdily irácké i íránské zdroje. „Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám