Hlavní obsah

Oproti roku 2016 ztratil Trump zatím pouze Arizonu

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama amerických voleb pokračuje, zejména proto, že navzdory předpokladům dokázal Donald Trump obhájit vítězství i ve státech, kde průzkumy favorizovaly jeho protivníka. Joe Biden dokázal Trumpovi „sebrat“ jenom Arizonu. V rozhodujících pěti státech, kde se stále počítají hlasy, zvítězili v roce 2016 republikáni. Zda výsledek obhájí, se ukáže v nejbližších hodinách.

Článek

Mapa voleb v roce 2020 se zatím prakticky shoduje s tou z roku 2016. Jedinou výjimkou je Arizona. Zde od roku 1952 vyhrávali téměř vždy jen republikáni, kromě jednoho vítězství Billa Clintona a dvou vítězství Barracka Obamy z let 2008 a 2012.

Arizona byla považována za jeden ze šesti takzvaných swing states, tedy státech, kde není výsledek jistý a případné vítězství tam může znamenat vítězství v celých volbách. Pro Bidena výhra a zisk tamních 11 volitelů znamenala návrat do hry o Bílý dům.

Grafy se barví do ruda. Prognózy hovoří pro Trumpa

Volby USA

Dalšími swing states jsou Pensylvánie, Georgie, Wisconsin, Florida a Texas. V posledních dvou jmenovaných v roce 2016 vyhrál Trump a své vítězství zopakoval i letos. Tradiční republikánská bašta Texas se vlivem demografických změn pomalu mění a přibývá zde demokratických voličů, k vítězství Bidena to však letos nestačilo.

Florida patří tradičně ke státům, které rozhodují o výsledku prezidentských voleb. V roce 2016 získal tento stát Trump a obhajoba byla pro jeho znovuzvolení klíčová. To se podařilo a Florida i pro tyto volby zůstala červená.

Vyhrál jsem, je to volební podvod, prohlásil Trump

Volby USA

Díky zatím minimální změně oproti roku 2016 se nyní zraky téměř celého světa upínají ke státům takzvaného Rezavého pásu. Státy Pensylvánie, Michigan a Wisconsin rozhodly o vítězství voleb v roce 2016 a rozhodovat budou i letos.

Ke středečnímu poledni se v nich stále sčítají hlasy a rozdíly mezi oběma kandidáty tam činí pouze desítky tisíc hlasů. Stovky tisíc jich ještě zbývá sečíst.

Reklama

Výběr článků

Načítám