Hlavní obsah

Vyhrál jsem, je to volební podvod, prohlásil Trump

Novinky, aš, jem
Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump na Twitteru oznámil, že vyhrál volby. Dále pak uvedl, že demokraté se mu snaží volby ukrást. Tento tweet je však možné přečíst jen v případě, že se rozklikne, protože vyjádření je podle pravidel této sociální sítě sporné. Tvrzení zopakoval i při vystoupení v Bílém domě. A chce, aby zasáhl Nejvyšší soud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci Trumpa pochodovali Washingtonem Video: Reuters

 
Článek

„Jsme připraveni vyhrát tyto volby. Upřímně, my jsme tyto volby vyhráli,” řekl Trump a dodal, že se obrátí na Nejvyšší soud: „Půjdeme k Nejvyššímu soudu. Chceme to hlasování zastavit.“

Hlasování však už skončilo, nyní se jen dopočítávají hlasy, zejména ty zaslané korespondenčně. A je možné, že by korespondenční hlasy změnily výsledky v Pensylvánii. Trump nechal narychlo jmenovat novou soudkyni do Nejvyššího soudu, takže tam mají konzervativci majoritu.

Reakce Donalda Trumpa a Joea Bidena na průběžné výsledky volebVideo: Novinky/Reuters

Ukradené volby

Trump hovořil o ukradených volbách: „To je ostuda naší země. Miliony a miliony lidí hlasovaly pro nás. A velmi smutná skupina lidí se pokouší zbavit tamtu skupinu lidí práva volit.“ Trump řekl, že už byl připraven slavit: „Byli jsme připraveni na velkou slavnost. Vyhráli jsme všechno. A náhle to bylo odvoláno. To je podvod na americkém lidu.“  

Trump ve svém povolebním projevu pak dlouze vypočítával, ve kterém státě jak dopadá hlasování. Připustil ztrátu Arizony, ale zmínil, že tam získal mnoho hlasů a měly by se dopočítat, takže může i tam vyhrát. Ale i kdyby tam neuspěl, je to podle něj jedno. Uvedl, kde všude jinde uspěl, a prohlásil se za vítěze, i když ještě v několika státech nebyly vyhlášeny výsledky voleb.

”Vyhráli jsme stabilní Ohio, vyhráli Texas, vyhráli jsme Georgii.” Zmínil, že v té už dopočítání hlasů nemůže zvrátit výsledky. „A hlavně jsme vyhráli Pensylvánii s ohromným množstvím hlasů.”

Výsledek však není znám. Na rozdíl od Arizony, kde prohrává, tam však nechce nechat dopočítat hlasy, řekl Trump.

Skrytý tweet

Trump už předtím uvedl na Twitteru: „Dnes večer vystoupím s prohlášením. Velké VÍTĚZSTVÍ.“

V dalším tweetu pak Trump napsal: „VEDEME o dost, ale snaží se nám UKRÁST volby. Nikdy jim to nedovolíme. Hlasy se nemohou odevzdávat po uzavření volebních místností.” Tento tweet však není vidět přímo, protože podle Twitteru  obsahuje zavádějící informace. Nikde se neobjevily zprávy, že se někdo snažil odevzdávat hlasy po uzavření volebních místností. Navíc se sociální sítě rozhodly nešířit vyjádření o vítězství ve volbách před tím, než bude znám výsledek.

Demokratický kandidát Joe Biden vystoupil s prohlášením, že je optimistický, výsledky se vyvíjejí dobře, je na cestě k vítězství hned v několika klíčových státech, je třeba si ale ještě počkat.

Živě: Americká volební nocVideo: Novinky/ČTK/Reuters

„Cítíme se dobře ohledně toho, jak si stojíme. Jsem tady, abych vám dnes večer řekl, že jsme přesvědčeni, že jsme v těchto volbách na cestě k vítězství,“ řekl Biden při vystoupení v Delaware. „Víme, že jsou to bezprecedentní volby s předstihem a korespondenčním hlasováním, takže to chvíli potrvá. Budeme trpěliví, dokud nebude započítán každý hlas,“ dodal.

Biden voličům za hlasy a trpělivost poděkoval. Výsledky prezidentských voleb podle něj nemusí být známy během středečního dne. V krátkém projevu také zdůraznil, že je nutné spočítat každý odevzdaný hlas. "Nebude konec, dokud všechno nebude spočítané," uvedl.

Bude to těsné

Dosavadní sčítání hlasů naznačuje, že klání o křeslo amerického prezidenta bude velmi těsné. Také kvůli velkému množství korespondenčních hlasů může sčítání trvat dny, nebo dokonce týdny.

Ukazuje se tak, že předvolební průzkumy a volební modely byly tak jako v předchozích prezidentských volbách nepřesné. Rozhodovat se patrně bude ve státech takzvaného Rezavého pásu na severovýchodě Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám