Hlavní obsah

Učitelka Jill Bidenová první dámou USA

Novinky, Richard Sůsa

Učitelka Jill Bidenová se po vítězství svého manžela Joea v prezidentských volbách v roce 2020 stala novou první dámou Spojených států amerických. Jako první v amerických dějinách se rozhodla zůstat v zaměstnání i během času v Bílém domě.

Foto: nytimes.com

Jill Bidenová při projevu na celonárodním sjezdu Demokratické strany v roce 2020

Článek

Narodila se jako Jill Tracy Jacobsová 3. června 1951 v Hammontonu ve státě New Jersey, vyrůstala v sousední Pensylvánii. Její otec Donald Carl Jacobs pracoval za přepážkou v bance. Vedle italských kořenů po otci má Bidenová i skotské po své matce Bonny Jean Jacobsové.

V roce 1970, když jí bylo 19 let, se provdala za Billa Stevensona. V té době studovala na Delawarské univerzitě anglický jazyk. Manželství však skončilo po pěti letech rozvodem.

V té době poznala mladého senátora za Delaware Joea Bidena. O devět let starší Biden byl vdovcem, jelikož v roce 1972 jeho manželka s dcerou zahynuly při autonehodě. Bidenovi dva synové ji přežili.

Po několika Bidenových žádostech o ruku, které odmítla z obav o život v záři reflektorů po boku politika, se stali manželi v roce 1977. O čtyři roky později se Bidenovým narodila dcera Ashley Blazer.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Jill Bidenová již tehdy vystudovala pedagogiku, později získala magisterský titul i z anglického jazyka. Vyučovala angličtinu na středních školách, 15 let působila na technické nástavbové škole v Delaware. V roce 2007 získala doktorát pedagogiky na Delawarské univerzitě.

Skloubila povolání učitelky s manželovou prezidentskou kampaní v roce 2008 (Biden usiloval o prezidentský post už dvakrát, poprvé v roce 1988, podruhé v roce 2008, v obou případech odstoupil z primárek ještě před začátkem samotných primárních voleb).

Miluje knihy, běhání a víno. To je první dáma Jill Bidenová

Amerika

Když se nakonec Joe Biden stal viceprezidentem po boku Baracka Obamy, Bidenová trvala na tom, že bude i v pozici „druhé dámy” USA dále vyučovat na plný úvazek, což bylo neobvyklé. Podporovala rodiny amerických vojáků. Vliv na ni mělo, že její otec sloužil v armádě za 2. světové války a její syn Hunter sloužil v Iráku v době Bidenova nástupu do funkce.

Bidenová spoluzaložila společnost Book Buddies, která zajišťuje knihy pro děti z nízkopříjmových rodin. S manželem rovněž vedla nadaci Biden Foundation, jež se zasazovala o rovné příležitosti pro Američany bez ohledu na jejich původ a zázemí.

V dubnu 2019 Joe Biden ohlásil svou kandidaturu na prezidenta ve volbách roku 2020. „Učitelé si zaslouží mít v Bílém domě spojence. S prezidentem Joem Bidenem a první dámou Jill Bidenovou budou mít dva,“ stojí v Bidenově plánu pro učitele, studenty a budoucnost.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Již v minulosti při předchozí manželově snaze o zisk prezidentského křesla Bidenová prohlásila, že jako první dáma se zaměří právě na vzdělávání.

Biden vyhrál primárky Demokratické strany a v srpnu 2020 oficiálně přijal nominaci na prezidenta při celonárodním sjezdu strany.

V listopadových volbách Donalda Trumpa porazil. 14. prosince 2020 byl Joe Biden Sborem volitelů zvolen prezidentem, získal 306 z 538 hlasů. Výsledek oficiálně stvrdil Kongres na společném hlasování probíhajícím od 6. do 7. ledna. Toto uznávání výsledků narušili demostranti povzbuzení prezidentem Trumpem.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

20. ledna 2021 složil Joe Biden prezidentskou přísahu a nastoupil do úřadu. Bidenová se stala první ženou, která zastávala funkci první i druhé dámy (manželky viceprezidenta) od doby Barbary Bushové. První dámou byla coby manželka prezidenta George H. W. Bushe (staršího z prezidentů Bushů) v letech 1989–1993, předtím 8 let Bush působil jako viceprezident po boku Ronalda Reagana.

Jill Bidenová i během manželova funkčního období dále vyučovala. Aktivity první dámy do té doby nikdo neskloubil s každodenní placenou prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám