Hlavní obsah

Nadějné výsledky vakcíny přišly až po volbách. Neměli jste odvahu, kritizuje Trump firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v úterý obvinil firmu Pfizer, že schválně zveřejnila výsledky rozsáhlé klinické studie své vakcíny proti covidu-19 až po amerických prezidentských volbách. Podle něj neměla farmaceutická společnost „odvahu“ informovat o pokroku ve vývoji očkovací látky před hlasováním. Prezidentova kampaň zároveň podala další žalobu, tentokrát v Pensylvánii.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa podala další žalobu.

Článek

Trump v sérii tweetů kritizoval nejen americkou firmu Pfizer, která vakcínu vyvíjí ve spolupráci s německou společností BioNTech, ale i Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který je zodpovědný za schválení vakcíny v USA. „FDA a demokraté nechtěli, abych dosáhl vakcínového vítězství před volbami, a proto to přišlo o pět dní později – jak jsem celou dobu říkal,“ uvedl prezident na Twitteru.

V čele FDA stojí Stephen Hahn, kterého do funkce jmenoval sám Trump, upozornila agentura DPA.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Pfizer a BioNTech v pondělí jako první doložily úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Na základě průběžné analýzy oznámily, že jejich vakcína má více než 90procentní účinnost, a je tak velká šance na její schválení v USA i první aplikování do konce roku. Pfizer plánuje, že požádá o schválení vakcíny k nouzovému použití v USA už tento měsíc.

Jako prezident budu Američany spojovat, slíbil Biden ve vítězném projevu

Volby USA

Kampaň prezidenta Donalda Trumpa mezitím v Pensylvánii podala další žalobu, v níž zpochybňuje regulérnost voleb v tomto státě. Právě Pensylvánie se nakonec stala klíčovou pro vítězství demokrata Joea Bidena, který zde získal 20 volitelů.

Trump chce prostřednictvím žaloby zabránit oficiálnímu vyhlášení výsledků voleb. Podle agentury Reuters žaloba napadá systém pensylvánského korespondenčního hlasování, které podle ní nebylo na rozdíl od běžného hlasování ve volebních místnostech dostatečně hlídané.

Trump plánuje velké mítinky, hodlá se ohánět nekrology údajně mrtvých voličů

Amerika

Žalobu by mohli podat brzy také demokraté. Jejím cílem má být Správa obecných služeb. Tato vládní agentura musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem. Její šéfka Emily Murphyová, kterou jmenoval Trump, to ale zatím odmítá. Podle médií patrně proto, že prezident zatím neuznal svou volební porážku.

Prokuratura může vyšetřovat

Ministr spravedlnosti William Barr v pondělí dovolil federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi, podle nichž se při hlasování v nedávných volbách podvádělo. Vyšetřování podle jeho pokynů může začít ještě před oznámením konečných výsledků, na které se v těchto případech běžně čeká.

Barr ale vyšetřování federálních prokurátorů podmínil tím, že obvinění musí být „jasná a věrohodná“. Státní zástupci by se podle něj neměli zabývat tvrzeními, která jsou „bizarní a přitažená za vlasy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám