Hlavní obsah

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti koronaviru, kterou vytvořila německá firma BioNTech ve spolupráci s farmaceutickým gigantem Pfizer, má podle prvních předběžných výsledků třetí fáze testů devadesátiprocentní účinnost, uvedl v pondělí výrobce s odvoláním na svou analýzu. Podle něj je to mnohem lepší, než v co většina expertů doufala.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Sídlo firmy BioNtech v Míšni

Článek

Podle regulačních úřadů by přitom vakcína mohla být schválena, i kdyby její účinnost byla jen padesátiprocentní.

Firma Pfizer také dodala, že se po podání očkovací látky neobjevily žádné závažné vedlejší účinky.

Vysoce účinná vakcína proti covidu zalila burzy optimismem, akcie vystřelily nahoru

Ekonomika

„Dnešek je velkým dnem pro vědu a lidstvo,“ uvedl ředitel Pfizeru Albert Bourla. „První soubor výsledků z třetí fáze klinických testů vakcíny proti covidu-19 poskytuje důkazy, že naše vakcína má schopnost nemoci předejít,“ dodal.

Pfizer zahájil testy vakcín na lidech. Na podzim však očkování určitě nebude, varují experti

Koronavirus

„Dosáhli jsme tohoto významného milníku v našem programu vývoje vakcíny, ve chvíli, kdy ji svět potřebuje nejvíc, protože počty nákaz dosahují nových rekordů, kapacita nemocnic je skoro překročena a ekonomiky bojují o své opětovné otevření,“ prohlásil Bourla.

Třetí fáze klinických testů bude dál pokračovat. Už to, že se podařilo předejít devadesáti procentům nákaz, však vyvolává u politiků i zdravotnické veřejnosti naději, že se objevila možnost pandemii zastavit.

V Británii zahájili první testy vakcíny na lidech, chystají je i v Německu

Koronavirus

Do třetí fáze klinických testů se zapojilo více než 43 000 lidí. Část jich dostala vakcínu, část placebo. Jedná se o osoby, které přicházejí do styku s nákazou. Podle výrobce je vakcína stejně účinná u všech etnických skupin.

Data o bezpečnosti budou známá k třetímu listopadovému týdnu. Pokud budou tak dobrá jako dosud, nic nebude bránit schválení vakcíny, takže by mohla být poskytnuta zdravotníkům a dalším lidem v první linii ještě do konce roku.

Rusko už svou vakcínu pustilo do oběhu

Rusko schválilo svou vakcínu Sputnik V k použití, i když ještě není hotová třetí fáze klinických testů, kdy se zjišťuje její účinnost a také to, jestli nemá nějaké vzácné vedlejší účinky. Moskva byla za nedodržení standardního bezpečnostního postupu kritizována jako neodpovědná. Hájila se tím, že v době pandemie je potřeba postupovat co nejrychleji, aby se zachránilo co nejvíc životů.

Svou vakcínu vyvíjejí i firmy AstraZeneca či Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám