Hlavní obsah

Ještě není konec: Trumpovi radikální příznivci chystají nepokoje při inauguraci

Novinky, drk
Washington

Američtí bezpečnostní experti varují před možným násilím radikálních příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa při inauguraci jeho nástupce. Vyplývá to z monitoringu sociálních sítí, kde se příznivci domlouvají. Středeční „útok na Kapitol” ukázal, že příprava bezpečnostních složek není dostatečná. Řada nevládních organizací navíc připomíná, že na riziko „dobytí Kongresu” upozorňovala.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Trump, nebo válka. Dnes. Je to jednoduché.”

„Pokud neumíte střílet, tak se to naučte. TEĎ.”

„Vtrhneme do vládních budov, zabijeme policisty, zabijeme ochranku, zabijeme federální zaměstnance a agenty a budeme požadovat přepočítání hlasů.”

I takto podle CNN vypadaly zprávy, které naštvaní Američané psali v době před středečním vtrhnutím do budovy Kongresu. Podle stanice bylo jasné, že k násilí dojde.

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Amerika

„Varovné signály byly evidentní: internetové příspěvky nenávistných skupin a ultrapravicových provokatérů vyzývající k občanské válce, výhrůžky smrtí předním zákonodárným představitelům a útoky na policii,” píše CNN ve svém článku.

Nejen podivíni, ale i plně vyzbrojení vojáci

Většina z demonstrantů, kteří do Kapitolu vtrhli, byla relativně pokojná. Veřejným prostorem proletěly fotografie lidí kouřících marihuanu v poslaneckých kancelářích a jedinců v bizarních kostýmech.

Byli mezi nimi ale také ozbrojení milicionáři a bývalí vojáci v plné výzbroji. Na fotografií jsou někteří zachyceni se stahovacími páskami, které jsou používány k upoutání zajatců.

Zatímco většina společnosti byla událostmi v Kapitolu znechucena, pravicové skupiny to vnímaly jako úspěch.
John Scott-Railton, analytik Citizen Lab

V průběhu „akce” přišlo o život pět lidí včetně příslušníka kapitolské policie. Experti i sami politici si kladli otázku, jak je možné, že došlo k prolomení bezpečnostních opatření.

„Ti, co měli na starost ochranu Kongresu, selhali. Jak se tohle mohlo stát dvacet let po 11. září?” nechápal republikánský senátor Lindsey Graham. „Pro teroristy mohlo být tak jednoduché se do skupiny infiltrovat,” zdůraznil.

Experti před útokem varovali

Z výzkumu společnosti Advance Democracy zase vyplývá, že během šesti dnů před demonstrací se objevilo 1480 příspěvků od příznivců hnutí QAnon, které v souvislosti s plánovanou akcí zmiňovaly násilí.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) považuje QAnon jako „potenciální zdroj terorismu”. Na kontroverzní síti Parler, kde se Trumpovi fanoušci sdružují, bylo několik příspěvků typu „válka začíná dnes”.

Řada nevládních organizací zaměřujících se na terorismus varovala, že někteří prezidentovi příznivci připravují „obležení” a „dobytí” Kapitolu.

Federální i lokální bezpečnostní složky i přesto trvají na tom, že je události překvapily. „Neexistovaly žádné informace od zpravodajských složek, že dojde k vniknutí do Kapitolu Spojených států,” reagoval šéf washingtonské policie Robert Contee.

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Amerika

Velitel kapitolské policejního sboru Steven Sund rezignoval, stejně jako šéf bezpečnosti amerického senátu Michael Stenger.

Inaugurace jako další cíl extremistů

Podle experta na terorismus Jonathana Greenblatta lze očekávat, že se situace ještě zhorší. „Ty nacionalisty a ultrapravicové extremisty, co vidíme, tento moment posiluje,” vysvětlil.

To potvrzuje i renomovaná organizace Citizen Lab, která se zabývá kyberbezpečností. Ta uvedla, že je situací velmi znepokojená. „Zatímco většina společnosti byla událostmi v Kapitolu znechucena, pravicové skupiny to vnímaly jako úspěch,” vysvětlil analytik John Scott-Railton.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Příznivec Donalda Trump v chodbách Kapitolu, na tričku má znak konspiračního hnutí QAnon

Z analýzy bezpečnostní společnosti G4S vyplývá, že se inaugurace hodlají účastnit „lidé s násilnými úmysly a členové milice”.

Americká kontrarozvědka ujišťuje, že se na slavnostní ceremoniál jmenování nového prezidenta připravuje dlouhodobě.

Otázka je, jestli by se neměl konat někde jinde. To zatím úřady odmítají. Jde totiž o tradici. Jenže ta bude narušena tak jako tak, a to nejen kvůli pandemii. Poprvé od roku 1869 se ho totiž nebude účastnit odcházející hlava státu.

Na Bidenovu inauguraci nejdu, vzkázal Trump

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám