Hlavní obsah

Na Bidenovu inauguraci nejdu, vzkázal Trump

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dosluhující americký prezident Donald Trump se nezúčastní slavnostního uvedení do úřadu svého nástupce Joe Bidena. V pátek o tom bez dalších podrobností informoval tradičně na Twitteru. Účast dosluhujícího šéfa Bílého domu na inauguraci nového prezidenta přitom patří k americké tradici. Povinná však není.

Foto: Gripas Yuri, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Pro ty, kdo se ptali – nepůjdu na inauguraci 20. ledna,“ uvedl Trump na účtu, který mu společnost Twitter kvůli středečním nepokojům ve Washingtonu dočasně zablokovala, ale už zase obnovila.

Podle agentury AP bude Trump prvním úřadujícím prezidentem za posledních 152 let, který se z vlastního rozhodnutí nezúčastní oficiálního předání moci svému nástupci. Posledním byl prezident Andrew Johnson v roce 1869.

Kde Trump bude v době jmenování Bidena, jehož vítězství v prezidentských volbách jakožto i svou porážku stále odmítá přiznat, zůstává zahaleno tajemstvím.

Podle zdrojů agentury Reuters by mohl inauguraci svého demokratického soka přečkat ve svém sídle na Floridě. V minulosti se objevily spekulace, že by mohl chtít zamířit do Skotska.

Trump se podle médií chystá do Skotska na golf. Restrikce to nedovolují, uvedla premiérka

Evropa

Dosluhující americký prezident listopadovou porážku nese špatně. Že se s ní alespoň částečně smířil, naznačil jeho středeční výrok, kdy před příznivci ve Washingtonu prohlásil, že nebude bránit v předání moci Bidenově nové administrativě. Zároveň však zopakoval, že mu Biden vítězství ukradl. Rozvášněný dav následně vtrhl do Kapitolu.

Prezident později na nátlak veřejnosti a vrcholných politiků jednání svých podporovatelů odsoudil, ačkoliv jim během okupování Kapitolu vyslovoval sympatie a pochopení.

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám