Hlavní obsah

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Novinky, Daniel Drake
Washington

Středeční vniknutí fanoušků Donalda Trumpa do sídla amerického Kongresu nevadí 45 procentům voličů Republikánské strany. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov. Téměř dvě třetiny republikánských podporovatelů (68 %) pak nepovažují řádění vandalů uvnitř sídla amerického parlamentu za ohrožení demokracie.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Středeční demonstrace před Kapitolem, která předcházela vtrhnutí davu do budovy

Článek

Vniknutí do sídla zákonodárného sboru Spojených států rozděluje americkou společnost i svět. Zvolený prezident Joe Biden nazval středu „jedním z nejtemnějších dnů naší historie”, bývalá republikánská hlava státu George W. Bush zas přirovnal chování výtržníků k dění v „banánových republikách”.

Tohle je ta část americké pravice, která vytrvale podporuje Trumpa. Zároveň je to tatáž část americké pravice, kterou se republikánští politici bohužel bojí ztratit.

Prestižní společnost YouGov, která se zabývá sledováním veřejného mínění, ještě týž večer provedla průzkum, ve kterém se voličů (těch, co chodí k volbám) zeptala, zdali počínání demonstrantů schvalují.

Ze sesbíraných odpovědí vyplývá, že vniknutí do Kongresu schvaluje „částečně či úplně” každý pátý americký volič (21 procent). Rapidně se však liší jejich poměr mezi příznivci republikánů a demokratů.

Bezprecedentní vtrhnutí do Kapitolu a vandalismus schvalují pouze dvě procenta voličů Demokratické strany, zatímco mezi republikány je podpora téměř poloviční (45 procent).

Takhle to začalo. Výtržníci strhli bariéry a vnikli do Kapitolu

Amerika

„Tohle je ta část americké pravice, která vytrvale podporuje Trumpa. Zároveň je to ta samá část americké pravice, kterou se republikánští politici bohužel bojí ztratit,” myslí si politolog Thomas Gift z University College London.

Ohrožení demokracie? Ale kdepak...

V komplexu kongresových budov byly po řádění výtržníků objeveny i dvě podomácku vyrobené bomby, které bezpečnostní složky řízeně odpálily.

Žantovský: Trump si podepsal ortel, demokracie je křehká i v Americe

Evropa

Z toho důvodu hodnotí události středečního odpoledne řada expertů jako ohrožení demokracie, někteří dokonce demonstrující dav označili za „teroristy” a jejich chování za „pokus o puč”.

A právě k tomu mířila další otázka autorů průzkumu.

Šest z deseti voličů s názorem expertů souhlasí, podle nich opravdu jde o „ohrožení demokracie”. Odpovědi příznivců dvou největších stran se ale opět zásadně liší.

Za „ohrožení demokracie” vnímá útok na Kapitol drtivá většina demokratů (93 procent), ale ani ne třetina republikánů (27 procent).

Trump jako spoluviník

Jedno téma se v amerických médiích řeší více než všechna ostatní – případná spoluvina Donalda Trumpa.

Průzkum ukazuje, že nastupující prezident Biden bude mít v následujících čtyřech letech zásadní úkol. Sjednotit dva tábory, které nahlíží na realitu úplně odlišným způsobem.

Ediční rada deníku New York Times se ve svém článku vyslovila jasně: Trump je za útok odpovědný a měl by nést následky. Podobně to vidí i konzervativní komentátor Spectatoru Andrew Neil.

Trumpovo soustavné zpochybňování výsledků demokratických voleb a nabádání k „boji” mohla podle expertů podnítit jeho podporovatele k agresivnímu chování.

Odvolání Trumpa? Prezident je nezvladatelný, tvrdí už i republikáni

Amerika

Dvě třetiny registrovaných voličů si myslí, že tomu tak je. I u této otázky je ale vidět míra rozdělení společnosti. Devadesát procent demokratů hodnotí Trumpovu spoluvinu jako „značnou” a dalších 11 procent jako „částečnou”, republikáni se však svého prezidenta zastávají.

Rezolutní odpověď „nenese žádnou vinu” zvolilo 52 procent republikánských příznivců a odpověď „moc viny ne” dalších 15.

Trump chce hladké předání moci, odsoudil násilí v Kapitolu

Volby USA

Podle amerických komentátorů jsou výsledky průzkumu „šokující”. Průzkum ukazuje, že nastupující prezident Biden bude mít v následujících čtyřech letech zásadní úkol: Sjednotit dva tábory, které nahlíží na realitu úplně odlišným způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám