Hlavní obsah

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Novinky, drk
Washington

Diskusní fórum 4chan a sociální síť Parler zaplavili fanoušci amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby si postěžovali nad jeho posledním vystoupením. V něm odsoudil středeční násilnosti v Kapitolu a slíbil, že moc poklidně předá příštímu prezidentovi Joeu Bidenovi. Trumpovi podporovatelé to berou jako zradu. Podle některých jde ale o podvrh a prezident se ve skutečnosti připravuje na další volební období.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Podporovatelé prezidenta Trumpa při středečním vniknutí do Kapitolu

Článek

Na internetových fórech 4chan a Parler se dlouhodobě sdružují pravicoví extrémisté a podporovatelé nejrůznějších konspiračních teorií. V minulosti je policie dokonce vyšetřovala kvůli sdílení dětské pornografie.

V poslední době začali na tyto sítě přecházet i Trumpovi fanoušci, protože společnosti jako Facebook a Twitter příspěvky, které vyhodnotí jako lživé, mažou.

Musíme vytrvat, sledovat to a modlit se. Něco se chystá a Bůh to prokoukne.
podporovatelka Donalda Trumpa

Jak upozornil v pátek britský deník The Guardian, v současnosti si tam prezidentovi voliči vylévají srdce nad „zradou” svého vůdce.

Vyslyšeli jsme přece jeho přání

Za zradu považují Trumpovo video, ve kterém s odstupem odsoudil středeční vniknutí do budovy Kongresu a následné výtržnictví.

Trump chce hladké předání moci, odsoudil násilí v Kapitolu

Volby USA

„Chce se mi zvracet”, „Je to kudla do zad”, cituje Guardian některé uživatele.

Další se zase nepřímo přiznali k tomu, že je prezident k násilí přímo vybídl. „Nejdřív chce, aby to bylo divoké, a když se tak stane, tak to nazve ohavným útokem a ukáže prostředníček těm stejným fanouškům, kterým řekl, aby tam byli,” napsal další.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

Odkazuje na Trumpův tweet z 19. prosince, ve kterém své podporovatele zval na demonstraci před budovou Kongresu. „Buďte tam, bude to divoké,” napsal tehdy.

To by přece neudělal!

Někteří uživatelé ale prezidentově názorové otočce stále neuvěřili a v příspěvcích ostatní přesvědčují, že je Trumpova videonahrávka ve skutečnosti podvrh, který vytvořili jeho nepřátelé.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Jeden z příznivců prezidenta v chodbách Kapitolu (na tričku má znak konspirační teorie QAnon)

„Pan prezident má plán. Takhle jednoduše by se nevzdal,” napsala uživatelka Brenda. „Musíme vytrvat, sledovat to a modlit se. Něco se chystá a Bůh (odhad redaktora, uživatelka napsala slovo Gid a ne správný tvar God, pozn. red.) to prokoukne,” ujišťuje ostatní.

Část „tradičnějších” médií, která poslední čtyři roky podporovala prezidenta Trumpa (jako Breitbart nebo Daily Caller), se už od něj po středečních útocích odvrátila. Ve článcích naopak vyzývají ke smíření znovunastolení práva a pořádku.

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Amerika

To komentující čtenáři příliš neocenili. „Žádné smíření nikdy nebude,” napsal uživatel Freedomring17 (angl. kruh svobody). „Máme neslučitelné rozdíly, boj teprve započal,” dodal s výzvou, aby lidé zavrhli Republikánskou stranu.

Každý má své „zdroje”

Guardian uvádí, že pro některé „trumpisty” je střet s realitou už prakticky nemožný, protože žijí v paralelním vesmíru, ve kterém operují s vlastní pravdou.

„Trump se nevzdal. Jen použil slova, aby si koupil trochu více času, protože kongresmani a jejich rodiny čelí nebezpečí, že je Deep state a komunistická Čína odpálí ... z dobrých zdrojů vím, že Trump s pomocí armády započne druhé volební období,” sdílel svoji teorii uživatel TrumpSupporterLTD.

Tento fanoušek zase zmiňuje rozšířenou teorii o existenci takzvaného „Deep state”, tedy skryté síti lidí prorostlé do státní správy a ovládající dění ve Washingtonu.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Tyto myšlenky hojně sdílí nejen sám prezident Trump, ale i stoupenci hnutí QAnon, které Federální úřad pro vyšetřování (FBI) považuje za „potenciální zdroj terorismu”.

Podle fotek a videí ze středečního incidentu v Kapitolu byla část vandalů sympatizanty právě tohoto hnutí, respektive konspirační teorie. Dlouholetým podporovatelem QAnon je i dnes již slavný „muž s rohy” z úvodní fotografie.

Na Bidenovu inauguraci nejdu, vzkázal Trump

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám