Hlavní obsah

Volby by těsně vyhrálo ANO. ČSSD by ostrouhala, komunisté rostou

Novinky, jam
Aktualizováno

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny by podle aktuálního průzkumu agentury Median vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše s 26,5 procenta. Hned v závěsu by skončila koalice Pirátů a Starostů s 25 procenty. Do dolní komory parlamentu by se nedostali naopak sociální demokraté, kteří jsou nyní ve vládě. Komunisté si mírně polepšili.

Článek

Po lednovém propadu podpory se pozice hnutí ANO v únoru stabilizovala a s přisuzovanými 26,5 procenta by volby vyhrálo. Podle průzkumu má hnutí premiéra Andreje Babiše nízkou, pětiprocentní podporu mezi podnikateli. Nejlépe si stojí mezi seniory, kde má ANO podporu 46,8 procenta.

Vláda boj s koronavirem nezvládá, rozdělování vakcín nefunguje, myslí si Češi

Domácí

Na záda vládnímu hnutí dýchá s 25 procenty dvojkoalice složená z Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). Uskupení by volilo 50 procent oslovených studentů a 35 procent podnikatelů.

Na třetí příčce by se s osmnácti a půl procenty umístila trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců. To je mimo jiné totožný výsledek jako v lednu, ale o 1,5 procenta nižší než prostý součet zisků zapojených stran v listopadu 2020. Koalice má ze všech politických uskupení nejvyšší podporu mezi podnikateli.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

ČSSD pod hranicí

Do dolní komory parlamentu by se pak dostalo ještě hnutí SPD Tomia Okamury s 10 procenty a komunisté s osmi. Obě partaje mírně posílily.

Naopak potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by nepřekročila ČSSD. Té průzkum přisuzuje 4,5 procenta. Median nicméně podotýká, že ztráta preferencí ČSSD stále pokračuje. Ještě v srpnu loňského roku měli soc. dem. preference 9,5 procenta.

Z odpovědí lidí vyplývá, že by se proti volbám do Sněmovny v roce 2017 zvýšila i volební účast. Svůj hlas by do urny přišlo vhodit 64,5 procenta respondentů.

Poklesla ale jistota a rozhodnost voličů. Svým hlasem pro konkrétní stranu i účastí ve volbách si je jistých 49 procent respondentů. Více než čtvrtina pak ví, že k urnám zamíří, ale není si jistá stranou.

Dvanáct a půl procenta oslovených si není jisto ani účastí, ani volenou stranou.

ANO by nevyhrálo volby

Domácí

„Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 31 % hlasů,” uvádí Median k volebnímu potenciálu hnutí ANO. Tvrdé voličské jádro odpovídá výsledku 19 procent.

Koalice Pirátů a STAN má i v únoru opět vyšší volební potenciál než hnutí ANO. Oproti lednu klesl o 3 procentní body, nyní dosahuje 32 procent. Posílilo naopak volební jádro koalice, a to o jeden bod na 14 procent.

Přesvědčených voličů ubylo o tři procentní body i u ČSSD. Potenciál poklesl z lednové hodnoty 11,5 procenta zpět na 9,5 procenta, který měla strana v listopadu 2020. U KSČM nedošlo v únoru 2021 oproti lednu k výrazné změně. Voličské jádro se drží na 5,5 procenta a potenciál na 9 procentech.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

Průzkum provedla agentura Median v období od 1. února do 2. března letošního roku a zapojilo se do něj 1048 respondentů starších 18 let.

Foto: Novinky

Volební model v únoru 2021 podle agentury MEDIAN

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám