Hlavní obsah

Většina lidí souhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů i koalicích

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí souhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS), který zrušil části volebního zákona. Veřejnost většinově souhlasí i s tím, že se změny mají dotknout již podzimních sněmovních voleb. Plyne to z šetření společnosti STEM/MARK, jehož závěry byly zveřejněny ve středu. Podle agentury zaznamenaly verdikt čtyři pětiny lidí.

Článek

„S prvním rozhodnutím Ústavního soudu, že stávající metoda přepočítávání hlasů na mandáty v kombinaci s různou velikostí krajů je neústavní, souhlasí dvě třetiny lidí, kteří zaznamenali rozhodnutí ÚS,” konstatuje průzkum.

Se zrušením uzavírací klauzule pro koalice souhlas projevuje polovina lidí, kteří zaznamenali rozhodnutí, 42 procent je proti.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

„Pokud názory na obě rozhodnutí propojíme, zjistíme, že s oběma zároveň souhlasí 44 procent lidí, s oběma naopak nesouhlasí pouze 19 procent,” uvedl sociolog agentury STEM/MARK Jan Burianec.

S tím, že se rozhodnutí dotkne již podzimních voleb, souhlasí 58 procent lidí. Proti je 36 procent lidí, dalších šest procent nemá na věc názor.

Navzdory slovům premiéra Andreje Babiše o tom, že verdikt je účelovým útokem proti hnutí ANO, důvěřuje ústavním soudům obecně 51 procent lidí. Tuzemské justici naopak nedůvěřuje 27 procent lidí.

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i Rychetského

Domácí

„Soudům nedůvěřují více lidé starší 60 let, lidé se základním vzděláním či vyučení a obyvatelé menších měst. Určitá míra nedůvěry může pramenit z vlastní nepříznivé situace či pocitu příkoří, kdy tito lidé pociťují, že nemají ve společnosti zastání. Typicky se jedná například o exekuce, které jsou aktuálním společenským problémem. Vyšší důvěry soudům – včetně Ústavního – se dostává od lidí do 45 let, lidí s vysokou školou a obyvatel velkých měst nad 100 tisíc,“ doplnil Burianec.

Průzkum proběhl od 4. do 8. února a zapojilo se do něj 1005 respondentů.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů ve volbách a koalicích?
Ano
44,1 %
Ne
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2342 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám