Hlavní obsah

ANO by nevyhrálo volby

Novinky, drk
Aktualizováno

Hnutí ANO by poprvé po pěti letech nevyhrálo volby, vyplývá z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi. Porazila by ho koalice Pirátské strany a hnutí STAN s necelými 30 procenty. ČSSD by se do Sněmovny nedostala.

Článek

Nově vzniklá koalice Pirátů a STAN by podle nejnovějšího modelu získala 29,5 procenta. Za ní by následovalo vládní ANO s 26,5 procenta, poté koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) s 19,5 procenta.

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by ještě překonala SPD s 10,5 procenta a KSČM s 5 procenty.

Vládní ČSSD by se do dolní komory nedostala, model jí přisuzuje jen 4 procenta.

Všichni hejtmani požádají o nouzový stav. Chtějí návrat dětí do škol

Domácí

„Já k tomu nemám v podstatě žádný komentář,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Za současné situace ale považuje výsledek za dobrý.

„Já myslím, že se blíží konec vlády Andreje Babiše,” reagoval 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj se vykrystalizovaly tři hlavní alternativy pro voliče.

Poslední volební model s jiným vítězem než ANO uskutečnilo v červnu 2016 CVVM. Tehdy vedla ČSSD s 24,5 procenta, ANO ztrácelo jeden procentní bod.

Od té doby už průzkumům pokaždé hnutí Andreje Babiše dominovalo.

Koalice Babišovi nepomáhají

Agentura Kantar vypracovala ještě jeden průzkum, při kterém volební koalice nezahrnula.

Při takovém rozložení sil by volby vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Poté by následovali Piráti (21), ODS (10,5), SPD (10,5), STAN (9,5) a KSČM (5).

Lidovci (4,5) ani TOP 09 (4,5) by se bez koalice do Sněmovny nedostaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám