Hlavní obsah

Na tahu je Zeman. Vláda může být až v půlce příštího roku, říkají odborníci

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby skončily, ve Sněmovně budou mít většinu zřejmě v počtu 109 poslanců tzv. demokratické strany, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostové a Piráti. Přesto může prezident Miloš Zeman pověřit sestavením vlády dosavadního premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, míní politologové. Vznik vlády bude trvat zřejmě několik měsíců.

Foto: CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Myslím si, že pověří největší stranu, nikoliv koalici. To koneckonců i avizoval. Myslím, že první pokus dá Andreji Babišovi. V tomhle je Miloš Zeman a lidé, kteří s ním spolurozhodují, neoblomný,“ řekl Právu politolog Petr Sokol.

Nedivil by se podle svých slov ani tomu, kdyby v Česku tahanice kolem vzniku vlády trvaly až do března 2023, kdy končí Zemanovi prezidentský mandát. „Maximálně to bude trvat rok a půl. Ale kdyby chtěl Miloš Zeman projevit dobrou vůli, tak dá druhý pokus Fialovi,“ soudí Sokol.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Domnívá se, že Babiš možná akceptuje Zemanův první návrh a zkusí sestavit vládní kabinet. A to pokusem roztrhnout koalici ODS, TOP 09 a lidovců. Právě na lidovce by podle Sokola mohl Babiš zkusit cílit. „Ale myslím si, že mu nikdo nebude naslouchat,“ podotkl politolog.

Zeman by podle něj mohl zkusit sestavit vládu tzv. nestranických odborníků. „Realisticky to vidím tak, že bude sestavená vláda až v půlce příštího roku,“ dodal Sokol.

Co udělá nemocný Zeman? Jako prvního přijme v neděli Babiše

Parlamentní volby

Záleží podle něj také na tom, v jaké kondici bude nemocný prezident. Pokud by výrazně dlouhou dobu nekonal, mohl by jej parlament uznat za neschopného vykonávat funkci. Sněmovna a Senát by musely schválit v této věci totožné usnesení, že hlava státu není schopna zastávat úřad.

Prezidentské pravomoci by pak přešly na další ústavní činitele - premiéra a předsedy obou komor Parlamentu. Prezident by se mohl odvolat k Ústavnímu soudu. Tam by pak proběhlo dokazování, zda je způsobilý, či nikoliv.

Babiš předsedou Sněmovny?

Politolog Jan Bureš se domnívá, že tak daleko Zeman nepůjde. „Babiš nemá šanci sestavit vládu, má jediného partnera, a to je (Tomio) Okamura a s ním stejně nemá většinu (dohromady 91 poslanců – pozn. red.). Je otázka, jestli prezident Zeman chce riskovat konflikt se společností, která volila jinak, a jestli republiku uvrhne do chaosu,“ řekl Právu.

„Konflikt může skončit ústavním soudem, žalobou na prezidenta, milionovými demonstracemi proti němu,“ dodal.

ODS by měla podle něj dát svými kroky co nejrychleji najevo, že chce vládnout. „Sepsat žádost o jmenování premiérem a sehnat podpisy alespoň 101 poslanců,“ dodal Bureš.

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Parlamentní volby

Další variantou je podle něj, že Babiš sám pochopí porážku a pokusí se z ní vytěžit maximum. Například by se mohl vzdát možnosti být premiérem a získat místo toho křeslo předsedy Sněmovny. „ANO bude mít nejsilnější klub,“ poznamenal Bureš.

Babiš ovšem už avizoval, že pokud by mělo ANO skončit v opozici, odejde z politiky.

Bureš se domnívá, že se Babiš možná pokusí sestavit vládu a přesvědčit k odtržení některé poslance z koalice SPOLU (tedy z ODS, TOP 09 nebo KDU-ČSL).

Schwarzenberg: Zeman podrží Babiše bez ohledu na výsledek

Domácí

„To je samozřejmě možné. Ale pokud by to takto dopadlo, tak by ODS a ostatní strany byly blázni, aby se nechaly rozdělit a aby šla ODS do koalice s Babišem. Hrát si s Babišem je jako hrát si s odjištěnou atomovou bombou. Tam nikdy nevíte, co na Babiše zase vypadne,“ dodal Bureš.

Prohru si podle Bureše způsobil Babiš sám svou rétorikou posledního týdne. „Uchyloval se k nenávistným a šovinistickým výrokům, označil Ivana Bartoše za zrádce národa, pozval si sem Viktora Orbána. To hodně lidí vyděsilo a zvedlo ze židlí,“ míní politolog.

Reklama

Související články

V Ostravě prověřují kupčení s hlasy

Policisté z Ostravy prověřují možné kupčení s volebními hlasy v ostravské části Přívoz. Právu to potvrdila policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Výběr článků

Načítám