Hlavní obsah

Peksa: Jen pár mandátů kvůli kroužkování jsme fakt nečekali

Europoslanec, šéf evropských Pirátů a někdejší odpůrce koaliční smlouvy se STAN Mikuláš Peksa v rozhovoru pro Právo připustil, že ztráty na mandátech kvůli kroužkování očekával, ale ne až takové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mikuláš Peksa

Článek

Vypadá to, že budete mít jen pár poslanců. Co na to říkáte?

Očekával jsem, že to kroužkování bude hrát nějakou roli, ale jsem překvapen jak velkou.

Jaká je nálada ve štábu?

Významná část lidí se momentálně seznamuje s tím, jak funguje český volební zákon i s jeho implikacemi. Asi jsme nečekali, že těch preferenčních hlasů bude tolik. Nálady voliče se těžko odhadují.

U koalic je klíčové, že rozhoduje pořadí preferenčních hlasů. A když se jedna strana rozhodne vykroužkovat tu druhou, tak se to stane.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Pokud budete mít jen tři mandáty, tak nebudete ani schopni založit vlastní poslanecký klub...

Mám za to, že tam existuje administrativní pravidlo, na základě kterého to lze na začátku volebního období udělat. V tomto bych problém neviděl.

Čemu takový debakl připisujete?

Tvorba koalic vytváří skutečně extrémně nestabilní prostředí, protože tam jedna strana může brát vše. Je to strašně nepředvídatelné. Pokud jedna strana kroužkuje a druhá ne, tak je na tom bita.

Viděl jsem, že v koalici Spolu voliči KDU-ČSL významně vytáhli KDU-ČSL na úkor ODS, což je podobný efekt, byť ne v takové míře.

V Ústeckém kraji Babiš nad Bartošem dominoval

Parlamentní volby

Pojistka v rámci koaliční smlouvy počítá s tím, že pokud kroužkování nabourá rozdělení mandátů, tak se to bude kompenzovat poškozené straně v podobě významnějších funkcí ve Sněmovně. Ale teď to vypadá, že na to ani nebudete mít lidi. Co s tím?

Toto je jednoznačně v rukou pirátského týmu v české Sněmovně. K tomu se vůbec nemohu vyjadřovat. Očekávám, že budou kolem toho vyjednávat a že budou dohody dodržovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám