Hlavní obsah

Fiala: Budeme postupovat společně, slíbili jsme to voličům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS a kandidát koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) na premiéra Petr Fiala slíbil voličům, že uskupení bude postupovat společně. To, jestli budou mít jednotlivé strany své vlastní poslanecké kluby, označil za technickou otázku.

Koalice Spolu a Pirátů se STAN uzavřely povolební memorandumVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Koalice SPOLU bude postupovat společně. Bude postupovat společně v Poslanecké sněmovně a ve všech dalších věcech. Berte to tak. Jestli budeme mít tři kluby, to je technická otázka. Ve všem budeme postupovat společně, slíbili jsme to voličům a dodržíme to,” ujistil občany Fiala v sobotu večer na první společné tiskové konferenci koalic SPOLU s koalicí Pirátů a Starostů.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Obě koalice ještě před volbami avizovaly, že pokud se do Sněmovny dostanou, tak vytvoří samostatné poslanecké kluby.

Fiala, který stojí v čele vítězného uskupení, se chystá v pondělí oslovit prezidenta Miloše Zemana s žádostí o schůzku. Už v neděli se ale s prezidentem sejde stávající premiér a šéf druhého hnutí ANO Andrej Babiš.

Ačkoliv koalice SPOLU vyhrála volby, nebude zřejmě zatím sestavovat vládu. Zeman totiž už dříve avizoval, že pověří předsedu vítězné samostatně kandidující strany, protože koalice neuznává. To by znamenalo, že pokus o sestavení vlády bude mít Babiš, jako šéf nejsilnější strany.

Babiš se nevzdává. Osloví koalici SPOLU

Parlamentní volby

Na společné tiskové konferenci obě koalici podepsaly memorandum, že o vládě budou jednat pouze spolu. Babiš tak pravděpodobně nebude při svém pokusu úspěšný. Pokud jej prezident pověří, chce oslovit koalici SPOLU.

Reklama

Související články

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Piráti na koalici s hnutím STAN výrazně tratili, neboť voliči vykroužkovali do čela společných koaličních kandidátek nominanty Starostů a nezávislých. Pirátům...

Fiala: Změna je tady

Změna je tady, my ji uděláme, uvedl v sobotu po sněmovních volbách šéf vítězné koalice SPOLU Per Fiala (ODS). Výsledky těsně před sečtěním všech hlasů ukazují,...

O vítězství SPOLU rozhodla vysoká účast

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zvítězila v krajích, kde byla vyšší volební účast. Naopak hnutí ANO premiéra Andreje Babiše je jedničkou v krajích s menší...

Výběr článků

Načítám