Hlavní obsah

Babiš se nevzdává. Osloví koalici SPOLU

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš považuje volební výsledek za skvělý, nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pokud jej prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády jako předsedu nejsilnější samostatně kandidující strany, v rámci vyjednávání osloví jako první vítěznou koalici SPOLU.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Myslím, že náš výsledek je skvělý. Sami jsme jej nečekali. Ještě v červnu jsme měli 22 procent. Je zázrak, že jsme vůbec dosáhli takového výsledku. Je pravda, že jsme nepočítali s tím, že prohrajeme,” zhodnotil výsledek voleb šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Současně pogratuloval k vítězství koalici SPOLU, a jmenovitě předsedovi ODS Petru Fialovi, který byl kandidátem koalice na premiéra.

Nacher po neúspěchu ANO: Témata přebila argumentace koalic, že volby jsou o Babišovi

Parlamentní volby

„Proti nám stálo pět stran. Měly jediný program, odstranit Babiše, a na to se vlastně soustředily. My jsme museli celý čas voleb připravovat rozpočet, měli jsme pandemii. To není ale výmluva,” uvedl Babiš.

„SPOLU vyhrálo na počet hlasů, panu předsedovi vyšel riskantní projekt, který pokud by neudělal, tak Topka by byla na hraně. Udělali to dobře, myslím, že oni sami byli překvapeni. Ale takový je život a my to akceptujeme,” prohlásil Babiš.

Kromě toho neúspěch hnutí ANO vyčetl také médiím, která podle něj napomáhala jeho oponentům. „Vy jako novináři jste jim radili. Byla to špinavá, odporná kampaň. Plno lidí jste přesvědčili, plno lidí mě nenávidí,” obořil se na přítomné novináře.

Babiš přišel o moc, přesto může být dál premiérem, všímá si zahraniční tisk

Volby

Současně své voliče ujistil, že hnutí ANO není „produkt na jedno použití”. Do komunálních voleb, které se konají příští rok, chce zanalyzovat a zamyslet se, proč ANO nebylo úspěšné v některých krajích.

Nynější prohru hnutí svalil na pražské výsledky, kde ANO ztratilo na první místo přibližně 136 tisíc hlasů. „Prohráli jsme kvůli Praze, Praha nás porazila jako vždycky, protože Babiše nesnáší,” podotknul.

Ačkoliv ANO nevyhrálo, tak lze očekávat, že bude vyjednávat o vládě. Prezident Miloš Zeman totiž před časem avizoval, že pověří sestavením vlády šéfa nejsilnější strany, nikoliv koalice. Ty Zeman považuje za podvod na voliče.

„Pokud mě pan prezident pověří, tak budu vyjednávat a oslovím koalici SPOLU,” předestřel Babiš. Co by mohl nabídnout koalici, která dlouhodobě spolupráci s ním odmítá, nechtěl uvést.

O vítězství SPOLU rozhodla vysoká účast

Parlamentní volby

Babiš navštíví prezidenta na zámku v Lánech v neděli, podle jeho slov však jde o dlouhodobě plánovanou schůzku. Otázka povolebního vyjednávání přijde prý na stůl ve středu „Jak mi sdělil Hrad, tak rozhovory začnou až ve středu,” osvětlil premiér.

Informaci, že mu koalice SPOLU nabízí případně post předsedy Sněmovny, se vysmál.

„Víte, že neumím mluvit, co bych tam dělal. Sněmovna je pro mě peklo, to je katastrofa. To je pokus o vtip. Provokace možná. Já jsme manažer, moje místo je ve vládě,” odmítl s úsměvem premiér nabídku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám