Hlavní obsah

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina žáků a studentů bude i po 10. lednu pokračovat v distančním vzdělávání. Vláda kvůli epidemii covidu-19 rozhodla o prodloužení omezení provozu škol do 22. ledna. Po čtvrtečním jednání to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Do škol budou moci nadále chodit jen žáci prvních a druhých tříd či děti ze speciálních a mateřských škol. Nově vláda umožní individuální konzultace na VŠ.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

„Budou možné konzultace nebo některé zkoušky na vysokých či vyšších odborných školách,“ řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Další dva týdny v lockdownu. Vláda prodloužila opatření

Domácí

Školy v současnosti fungují podle nejvyššího pátého stupně systému PES, ve kterém jsou otevřeny jen první a druhé třídy ZŠ, speciální a mateřské školy. Ostatní žáci šli do škol naposledy před Vánocemi.

Od pondělí 21. prosince měli kvůli zhoršující se epidemické situaci prodloužené vánoční prázdniny a 23. prosince vláda rozhodla, že po nich začne pro většinu výuka na dálku. Trvat měla do 10. ledna.

„Bylo rozhodnuto o prodloužení opatření o omezení provozu škol a školských zařízení,“ uvedl ve čtvrtek Blatný.

Jeden na jednoho či přijímačky do 10 osob

Vláda podle něj udělala v opatření jen drobné změny. Podle Lednové budou od 11. ledna na vysokých školách možné individuální konzultace jednoho studenta s jedním akademickým pracovníkem a účast na přijímačkách do 10 osob - i nadále mohou VŠ konat také své zkoušky za podmínky počtu max. 10 osob (včetně zkoušejících). Kromě toho bude možné i konání zkoušek do 10 osob ve vyšších odborných školách.

Vysvědčení později, slovní hodnocení. Ministerstvo upravuje také přijímačky na SŠ

Domácí

Podle Blatného ale jinak žádné změny nebudou. „Do základních škol tedy chodí prezenčně jen žáci prvního a druhého ročníku i nadále. Žáci devátého ročníku nebo maturanti zatím do škol nechodí,“ konstatoval.

Po Novém roce se vrátí do škol jen žáci 1. a 2. tříd základních škol

Domácí

Pokračování výuky u většiny ročníků na dálku ředitele ZŠ nepřekvapilo. „Některé to netěší, ale část rozhodnutí vlády kvůli obavám z nákazy i uvítala,“ okomentoval to předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Školy doufají v návrat závěrečných ročníků

V úterý 5. ledna Blatný zmínil, že zástupci ministerstev zdravotnictví a školství by měli o situaci posledních ročníků škol jednat právě ve čtvrtek. Žáky z těchto ročníků čekají na jaře přijímací, maturitní či závěrečné zkoušky.

Výuka na dálku byla už na podzim a podle ředitelů škol a učitelů není pro přípravu na zkoušky dostatečná. Doufají v co nejrychlejší návrat do škol. Zejména podoba praktické části zkoušek na odborných školách by se podle nich jinak asi musela upravit, protože praktická výuka se momentálně nemůže vůbec konat.

Zavření škol kvůli covidu-19 má být poslední možnost, tvrdí evropské centrum

Věda a školy

Šéf zdravotnického resortu ale už v úterý také naznačil, že nalézt za současné situace řešení nebude snadné. Testy ve středu 6. ledna odhalily 17 668 nakažených, to je o 310 víc, než bylo dosavadní úterní maximum. S nákazou se teď v zemi potýká 132 725 lidí, to je také dosud nejvíc.

ON-LINE: Vláda bude žádat prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů

Koronavirus

Někteří studenti závěrečných ročníků se navíc staví proti ministru školství, a to i formou petice. Proč?

„Ministr školství Robert Plaga (ANO) ignoruje volání studentů k úpravě maturit, přestože okolní státy – např. Polsko či Slovensko – k úpravám přistoupily a zrušily buď didaktické testy, či ústní část. Velká Británie sáhla k úplnému zrušení maturitní zkoušky. Česko v čele s ministrem Plagou mlčí a odmítá se vyjádřit ke zrušením,“ uvádí iniciativa NE:BRZO, která se snaží za nespokojené maturanty bojovat. MŠMT zatím na doplňující dotaz Novinek v této souvislosti nereagovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám