Hlavní obsah

Další dva týdny v lockdownu. Vláda prodloužila opatření

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda rozhodla o prodloužení stávajících opatření do 22. ledna. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Termín se kryje s koncem nouzového stavu. Vláda patrně bude žádat o jeho prodloužení.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

I po 15. lednu budou pro lidi zdarma k dispozici antigenní testy, na něž se lidé mohou objednávat bez nutnosti doporučení lékaře či hygieny.

Stávající opatření by se podle ministra měla projevit v průběhu příštího týdne. Pokud by došlo k razantní změně vývoje, bude vláda situaci řešit. V případě potřeby by mohlo dojít i k možnému zpřísnění opatření. Vládní kolegy chce Blatný seznámit s opatřeními, která platí v sousedních zemích.

„Pokud nedojde ke zlomu, budeme konat,” řekl ministr a znovu apeloval na dodržování opatření ze strany veřejnosti.

„Můžete nařídit cokoli, ale ve chvíli, kdy nejsou opatření dodržována, tak problém nevyřešíte, že zavedete nová opatření,” řekl ministr.

Návštěvy v nemocnicích

Blatný uvedl, že kabinet umožní návštěvy zařízení pro dlouhodobě nemocné a zařízení následné péče. Pro návštěvu bude podle něj nutný negativní test a respirátor.

Pro návštěvy pacientů na lůžkách akutní péče bude nutné dodržovat hygienická opatření, zejména nošení respirátorů.

Pomoc pro skiareály

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že okamžitě připraví kompenzační program pro lyžařské areály, o jejichž možné otevření usiloval. Program by měl být podle něj v pondělí schválen.

Podle ministra je v ČR 450 skiareálů, přičemž 150 z nich patří mezi větší. Zaměstnávají 45 000 lidí a navštíví je ročně 2,5 milionu osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám