Hlavní obsah

Studentské nápady: Pračka na roušky

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti brněnského Vysokého učení technického (VUT) se záplavou nápadů, jak čelit šíření koronaviru. Vymysleli je v době karantény, kdy nemohli chodit na přednášky.

Foto: Vizualizace FSI VUT Brno

Návrh pračky na roušky s pracovním názvem LG Signature od studentky Adély Mandákové.

Článek

K jejich vychytávkám patří například pračka na roušky, přístroj na dezinfekci rukou nebo UV lampa na čištění mobilů a klíčů. Když koronavirus znemožnil přímou výuku, rozhodli se na průmyslovém designu fakulty strojního inženýrství VUT, že tuto nevýhodu přetaví ve výhodu. Studenti čtvrtého ročníku dostali za úkol vymyslet pro běžného spotřebitele užitečný předmět, který by jej pomohl ochránit před virem.

Chtěli jsme výukou reagovat na koronavirus
Kateřina Vejrostová, VUT Brno

K podmínkám samozřejmě patřilo, že musí mít moderní design a měl by vypadat tak, jako by šlo o nový prototyp výrobku některé ze světově známých firem.

Vyčistí i klíče

„Chtěli jsme reagovat výukou na koronavirus. Šlo nám dále o to, aby šlo o věc osobní potřeby, která bude skutečně užitečná. Studenti si mohli vybrat sami, pro kterou ze značek svůj návrh vytvoří. Šlo o to, aby při tomto zadání respektovali jednotlivé firemní značky,“ řekla Právu Kateřina Vejrostová, která s kolegou Pavolem Luptákem tento seminář vedla.

Vyvíjeli rám pro průmysl, nyní pomáhá zdravotníkům

Věda a školy

Výsledné práce je nadchly. Je mezi nimi i bezdrátová dobíječka na mobil, která při dobíjení s pomocí UVC záření telefon dezinfikuje. Zařízení ve stylu firmy IKEA lze použít i k vyčištění klíčů.

Ještě sofistikovanější je minipračka na roušky v duchu firemní kultury společnosti LG. Má podobu malého soudku. Stačí jen vložit roušku, nalít vodu, nasypat prášek a zapnout.

Dalším z chytrých nápadů je čistič rukou, využívající opět záření ničící bakterie. Jde o stroj podobný vysoušeči rukou z veřejných toalet. Do zařízení jen stačí vložit ruce. Umýt si je lze i s využitím nového dávkovače z VUT.

Jednoho ze studentů zaujala myšlenka výroby masek na 3D tiskárnách a vymyslel jednoduchý postup na vytištění dávkovačů mýdla na 3D tiskárně.

Štít jako pro bojovníka

Další budoucí designér vyřešil problém s dětskými maskami. Pro nejmenší se s ohledem na to, že rostou a rozměry tváře se mění, vyrábějí masky s velkými obtížemi. Student přišel s akčním štítem připomínajícím štít bojovníka, a to jako šitý na míru firmě Nintendo.

Chlubili se unikátními nanorouškami, teď jim brněnské VUT hrozí žalobou

Krimi

Vejrostová s Luptákem ocenili i nápad přístroje na vakuové balení potravin, k němuž studentka vymyslela mobilní aplikaci sledující pro uživatele, kdy vyprší doba trvanlivosti uskladněného jídla. „Za normálních okolností vznikají makety či prototypy výrobků, což kvůli pandemii nestihneme. Návrhy proto zůstanou jen na papíře, tedy zatím,“ doplnila Vejtrostová.

Reklama

Výběr článků

Načítám