Hlavní obsah

Chlubili se unikátními nanorouškami, teď jim brněnské VUT hrozí žalobou

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnskou společnost Respilon, která se v době koronakrize chlubila, že bude v půli května vyrábět roušky z nanomateriálu hubícího viry, čeká zřejmě soudní spor s Vysokým učením technickým v Brně (VUT) kvůli zneužití autorských práv a poškození dobrého jména.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitelka společnosti Respilon Jana Zimová s novou ústenkou na obličeji na obrázku.

Článek

Zástupci společnosti totiž ani po téměř měsíci nesplnili požadavky VUT, například ten, aby se u svých produktů na e-shopu přestala zaštitovat jménem univerzity. Kromě toho firmu řeší Česká obchodní inspekce a v minutých týdnech čelila vlně kritiky kvůli neoprávněnému užívání certifikátů jiné firmy či neplnění objednávek.

Celou kauzu odstartoval tweetem z 9. dubna rektor VUT Petr Štěpánek, v němž Respilon označil za „šmejdy“, a následně škola odstoupila také od společného projektu, který měl odstartovat letos a prostřednictvím devítimilionového grantu jej financovala Technologická agentura ČR.

Po měsíci bez reakce

Zástupci společnosti ředitel Roman Zima a jeho manželka a jednatelka Jana Zimová poté požádali o osobní schůzku. K ní podle kancléře univerzity Kamila Gregorka došlo 24. dubna a na ní je VUT vyzvalo ke splnění několika podmínek: stáhnout údajně zavádějící tvrzení, přestat se zaštitovat jménem školy, vydat veřejně prohlášení, v němž bude vše vysvětleno a uvedeno na pravou míru.

Brněnská firma vyrobí sto tisíc ústenek - zabijáků virů - denně

Koronavirus

Ze schůzky vzešel také termín, dokdy tak má Respilon učinit, ale termín společnost nedodržela a podle Gregorka nyní ani nekomunikuje. „My jsme teď ve stavu, že nám Respilon žádnou odpověď neposlal, takže jsme se s panem rektorem dohodli, že bychom připravili už definitivní písemnou výzvu. Tu nyní připravujeme a ještě neodešla. Pokud by na ni nezareagovali, tak přistoupíme k právním krokům,“ sdělil Právu kancléř s tím, že cílem bude dosáhnout stažení nepravdivých informací a ochrana autorských práv a duševního vlastnictví univerzity.

„Cítíme, že jsme v právu a měli bychom se hájit, protože nechceme, aby se dělo, že nás někdo bude poškozovat, a aby bylo vnímáno, že takový precedent je možný. To vedení univerzity ani fakult netoleruje,“ dodal.

Dále pak podle něj univerzita chtěla vysvětlit, na základě čeho společnost Respilon využívá poznatky z výzkumu, který VUT před lety dělalo pro již neexistující Zimovu společnost Redspeare. Z této spolupráce mimochodem zůstal VUT doteď za touto firmou dluh zhruba 250 tisíc korun.

Neurčité a obecné odpovědi

„Jednali jsme se subjektem A a najednou subjekt B tvrdí, že má od nás nějaký výzkum. Chceme tedy vědět, jak je to právně vyřešené, například licenční smlouvou, protože naše právní vztahy a tím pádem užití duševního vlastnictví by­lo směřováno vůči společnosti Redspeare, která vlastně ne­existuje, nikoliv Respilonu,“ vysvětlil problém Gregorek.

Podepsáno. Česká firma dodá zdravotníkům stovky tisíc kladiv na koronavirus

Koronavirus

Právo zaslalo jednatelce společnosti Janě Zimové několik konkrétních dotazů ohledně jednání s VUT, pochybných certifikátů či toho, jak do budoucna chtějí doložit, že jejich případné výrobky obsahují materiál, který odpovídá přiloženému certifikátu. Ta na ně ovšem odpověděla velmi obecně, neurčitě a spíše šlo o PR firmy než o konkrétní odpovědi.

Ohledně schůzky s rektorem Zimová napsala: „K jednotlivým okruhům témat, která řešíme, mohu říct, že k nim přistupujeme tak, aby byla vyřešena k oboustranné spokojenosti. Nemohu být konkrétnější, protože celou zále­žitost nemáme uzavřenou.“ V případě dalších dotazů se Zimová například odvolávala na obchodní tajemství či opět odpovídala obecně.

Termín spuštění výroby neznámý

Konkrétní nechtěla být ani ohledně termínu spuštění výroby svých produktů v brněnském Technologickém parku vlastněném Brnem, kam společnost přesouvá svůj výrobní závod a kde by se mělo vyrábět avizovaných sto tisíc roušek denně.

Výroba měla začít v polovině května, avšak stále se tak nestalo. Podle Zimové se finišuje s přípravami. Kdy se tedy výroba případně rozjede, tedy stále není jasné.

Na trhu ještě nejsou ani „zabijácké“ masky, které firma slibovala v půli března.

Redakce jejím prostřednictvím taktéž položila dotaz jejímu manželovi a řediteli společnosti Romanu Zimovi, zda hodlá vyrovnat dluh za svou již zaniklou společnost Redspeare, avšak odpovědi se nedočkala. Stejně tak jako univerzita.

„Pan Zima v rámci osobního jednání nabídl, že by v rámci dobrých vztahů tuto částku vyrovnal on jako fyzická osoba. Ale ani k této oblasti jeho vlastního návrhu nemáme žádný konkrétní návrh smlouvy ani nic dalšího. Byla to bohužel pouze proklamace na tom společném jednání,“ uvedl kancléř VUT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám