Hlavní obsah

Snímek dne NASA má česko-slovenské autory. Láká na Perseidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura NASA publikovala v pondělí 9. srpna snímek s názvem Perseus and Lost Meteors (Perseus a ztracené meteory). Jeho autory jsou slovenský astrofotograf a popularizátor astronomie Tomáš Slovinský a český astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Kompozitní snímek upozorňuje na blížící se maximum meteorického roje Perseidy i problém světelného znečištění.

Foto: Tomáš Slovinský a Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Astronomický snímek dne NASA z 9. srpna: Perseus a ztracené meteory. Vlevo snímek z tmavé oblohy na Slovensku, vpravo snímek od Sečské přehrady na Pardubicku, kde je světelné znečištění větší.

Článek

Autoři výsledného snímku poukazují na to, že kvůli rostoucí míře dnes už dokazatelně škodlivého světelného znečištění z měst je i pozorování meteorů čím dál obtížnější.

Meteorický roj Perseid je nicméně v následujících dnech tím největším lákadlem pro pozorovatele noční oblohy, vrcholí v noci ze čtvrtka 12. na pátek 13. srpna. Na tuto každoroční podívanou, která je letos podle Pavla Suchana z České astronomické společnosti provázena dobrými podmínkami, upozorňuje NASA prostřednictvím svého prestižního Astronomického snímku dne z 9. srpna 2021.

V týdnu si na nebi vychutnáme hvězdopád Perseid

Věda a školy

Na dvou místech s různou úrovní světelného smogu

Kompozitní fotografie, která oběma autorům zabrala stovky hodin práce, vznikla v srpnu minulého roku na dvou místech s různou mírou světelného znečištění.

Slovinský, jehož je levá polovina snímku výše, zaznamenával meteory z Perseid u východoslovenské obce Runiny v tzv. Parku tmavé oblohy Poloniny, kde je jedno z nejtmavších míst ve střední Evropě. Na tzv. Bortleho stupnici tmavého nebe podle míry světelného znečištění (od 1 do 9, kde stupeň 9 je nejhorší) se Runina nachází na stupni 2.

Horálek snímal meteory nad Sečskou přehradou na Pardubicku, kde je kvalita oblohy na stupni 4.

Na noční obloze svítí zvířetníkové světlo. Smog i počasí však ne vždy podívanou umožní

Věda a školy

Rozdíl mezi těmito dvěma místy je přitom až 1000 hvězd, o které je sečská obloha ochuzena oproti té na Runině. Slovinský mohl napozorovat až o třetinu více meteorů, které na přesvětlené sečské obloze zanikly. Oba fotografové přitom snímali stejnou technikou zhruba stejný celkový čas a obrazy zpracovávali identickými technikami. Snahou bylo též zachytit identickou nebeskou kompozici s letní Mléčnou dráhou.

Kromě meteorů a Mléčné dráhy je na obrázku vidět i trojice jasných planet, která při loňském maximu Perseid zdobila noční oblohu: na „české” části vpravo Jupiter a Saturn (odrážejí se v hladině Sečské přehrady), na „slovenské” polovině narudlý Mars.

NASA znovu ocenila snímek českého astrofotografa. Zachytil loňskou kometu

Věda a školy

Podle Horálka je to poprvé, co NASA takto ocenila společný slovensko-český snímek. Konkrétně pro Slovinského je to šestý úspěch v NASA, pro českého fotografa třicátý. Dále jde o osmnáctý snímek dne NASA, který vznikl na území Česka, a dvanáctý na území Slovenska.

Reklama

Související články

Nastalo částečné zatmění Slunce

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do...

Výběr článků

Načítám