Hlavní obsah

Česko má novou planetku. Astronomové ji pojmenovali po městečku Žebrák

Na dráze mezi Marsem a Jupiterem obíhá planetka pod původním označením 131181, kterou objevili čeští astronomové Petr Pravec a Lenka Kotková. Vesmírné těleso navrhl Jan Florian z Hvězdárny Žebrák jejím objevitelům pojmenovat podle města Žebrák. Mezinárodní astronomická unie (IAU) pak návrh přijala. Za Českou astronomickou společnost o tom informoval Pavel Suchan.

Foto: Česká astronomická společnost, Hvězdárna Žebrák

Hvězdárna v Žebráku

Článek

Návrh byl Komisí pro označování malých těles sluneční soustavy při IAU přijat a nové jméno planetky „131181 Žebrák“ už je i v oficiálním seznamu planetek, jak sdělili zástupci Hvězdárny Žebrák, která je kolektivním členem České astronomické společnosti.

Jméno planetky je symbolickým dárkem pro Žebrák, který si letos připomíná 625 let od doby, kdy ho Václav IV. povýšil na královské komorní město.

Foto: Česká astronomická společnost, Hvězdárna Žebrák

Dráha planetky 131181 Žebrák

Při příležitosti pojmenování planetky vzniká podle Suchana v daném městě též limitovaná edice gramofonové desky s nahrávkami hudebního skladatele Miloše Rábla a skladbami interpretovanými houslistou Jaroslavem Svěceným a varhanistou Václavem Uhlířem. Deska bude nahrána v kostele sv. Vavřince v Žebráku.

Zmínění umělci vystoupí na slavnosti k udělení planetky, která je v Žebráku naplánována na 2. října.

Česká jména ve vesmíru

Názvy spojené s Československem, ČR i tuzemskými osobnostmi nese řada planetek. Existují planetky Czechoslovakia, Bohemia, Moravia a Silesia, další planetky jsou pojmenovány po městech - mj. Praze, Jihlavě, Českém Krumlově, Telči či Třeboni.

Sonda OSIRIS-REx letí se vzorky z planetky Bennu zpět k Zemi

Věda a školy

Planetky ale také mají třeba jména spisovatele Franze Kafky, Jana Palacha, malířky Zdenky Braunerové, technika a vynálezce Františka Křižíka, hudebního skladatele Jaroslava Ježka, astrofyzika a popularizátora vědy Jiřího Grygara a mnoha dalších. Jedna planetka se - po onom astronomovi - jmenuje i Suchan.

Češi oživili slavný snímek Einsteinova zatmění Slunce

Věda a školy

Zatím naposledy získaly planetky jméno po tuzemských osobnostech v roce 2018. Tehdy astronomové pojmenovali planetky po moderátorovi Danielu Stachovi a matematikovi a fotografovi kosmických jevů Miloslavu Druckmüllerovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám