Hlavní obsah

NASA znovu ocenila snímek českého astrofotografa. Zachytil loňskou kometu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu publikoval americký vesmírný úřad NASA jako prestižní astronomický snímek dne fotografii s názvem „Remembering NEOWISE“ (Vzpomínka na NEOWISE), jejímž autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Aktuálně zveřejněný snímek připomíná rok od průletu jasné komety C/2020 F3 NEOWISE kolem Země.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě)

Astronomický snímek dne NASA 31. července 2021 s názvem „Vzpomínka na NEOWISE“

Článek

Kometa NEOWISE zazářila loni v červenci na ranní, a později i večerní obloze, šlo o nejvýraznější kometu na severní polokouli za posledních 23 let.

Právě tato kometa je zachycena na Astronomickém snímku dne NASA pro 31. červenec 2021, který astronom a fotograf Horálek pořídil v minulém roce, konkrétně 23. července 2020 na táborové základně Klondike u Severní (obec Lobendava) během přednášky o vesmíru pod noční oblohou.

Snímek sluneční koróny vytvořený v Brně je fotkou dne NASA

Věda a školy

Během besedy ukazoval dalekohledem kometu účastníkům tábora a vedle pozorování měl nastavený aparát se světelným objektivem na malé přenosné montáži. Aparát nasnímal celkem 19 půlminutových expozic, které pak byly složeny do jednoho snímku, aby byl potlačen nežádoucí šum. Dalšími úpravami se zvýraznily též struktury v obou ohonech komety.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě)

Astronomický snímek dne NASA 31. července 2021 s názvem „Vzpomínka na NEOWISE“

Během snímání přecházela přes Velký vůz závojovitá oblačnost, kterou nasvěcovala města v dálce a na snímku se projevila jako rovnoběžné světlé pásy.

Znovu až za 6765 let

Na snímku je zachycena kometa C/2020 F3 NEOWISE v den svého největšího přiblížení k Zemi. Kometa tehdy, 23. července 2020, proletěla ve 3:09 SELČ kolem Země ve vzdálenosti 0,63 astronomické jednotky (zhruba 103,5 milionu kilometrů od Země) a na nebi se díky tomu jevila úhlově největší.

Sluneční soustavou uhání největší kometa, jakou jsme kdy viděli

Věda a školy

Měla dva nápadné ohony: bílý prašný a modrý tvořený ionty. Bílý se ohýbal díky gravitaci Slunce, iontový mířil přímo od Slunce, očima byl sice pozorovatelný v délce několika úhlových stupňů, ale na fotografiích vynikal v úhlové délce až 60 měsíčních úplňků naskládaných vedle sebe.

NASA a BBC ocenily česko-slovenský snímek komety. Slovák pro něj riskoval život

Věda a školy

Kometa byla v průběhu své nejlepší viditelnosti pozorovatelná pod známým hvězdným uskupením „Velkého vozu“ (součást souhvězdí Velké medvědice), přičemž tato kompozice činila průlet komety na obloze nesmírně fotogenický. Šlo o jednu z nejvýraznějších komet pozorovatelných od roku 1998, kdy zazářila kometa Hale-Bopp.

„Znovu se kometa NEOWISE ke Slunci vrátí až za 6765 let,“ připomněl Horálek.

Obloha chystá působivé setkání Měsíce v úplňku a dvou planet

Věda a školy

„Jinak na nočním nebi můžeme nyní pozorovat Mléčnou dráhu, objevují se první meteory z roje Perseid a nízko nad obzorem už za soumraku lze pozorovat jasné planety: nad západním obzorem planetu Venuši, nad jihovýchodem Jupiter a Saturn,“ dodal na závěr.

Reklama

Související články

Nastalo částečné zatmění Slunce

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do...

Výběr článků

Načítám