Hlavní obsah

První velšskou družici sestavili v bývalé továrně na burgerové stánky. Letos zamíří na orbitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cardiff (Británie)

První satelit vyrobený ve Walesu bude již letos vypuštěn na oběžnou dráhu. Společnost Space Forge jej sestavila v továrně u Cardiffu, kde se dříve vyráběly pojízdné hamburgerové stánky. Na nízkou oběžnou dráhu Země, tj. do výšky pod 1000 kilometrů, odstartuje s několika dalšími satelity na raketě společnosti Virgin Orbit, informovala v pondělí stanice BBC.

Foto: Space Forge

První satelit z Walesu sestavila firma Space Forge v továrně, kde se dříve vyráběly hamburgerové stánky.

Článek

První velšská družice se od Země odlepí v Newquay v Cornwallu na jihozápadě Anglie a na povrch už se nevrátí.

Cílem je znovupoužitelný satelit

Podle Space Forge jde o testovací satelit, jehož vypuštění umožní společnosti příští rok na orbitu vyslat znovupoužitelný satelit schopný návratu na Zem, jak uvedl ředitel Space Forge Joshua Western.

Jižní Korea poprvé dopravila na orbitu družici raketou vlastní výroby

Věda a školy

Cesta Westerna k vesmírnému průmyslu byla více než neobvyklá, píše BBC. Na vysoké škole studoval politologii, Space Forge založil v roce 2018 a na plný úvazek se společnosti začal věnovat v roce 2020, tentýž týden, kdy byl vyhlášen první koronavirový lockdown.

„Jako kluk jsem měl rád vesmír, stejně jako většina dětí, ale na vědu jsem moc nebyl. Do roku 2014 jsem ani nevěděl, že Británie má vesmírný průmysl,“ přiznává Western a dodává, že spoluzakladatele Space Forge Andrewa Bacona, jehož popisuje jako skvělého konstruktéra, poznal právě v roce 2014.

První satelit má být hotový do konce července

„Přes rok jsme fungovali a neměli žádnou vlastní budovu. Posílali jsme si vesmírnou techniku napříč Evropou. Některé naše zaměstnance, kteří na ní pracovali, jsme šest nebo sedm měsíců ani nepotkali,“ popisuje začátky Space Forge Western.

Z Austrálie poprvé odstartovala raketa NASA. A rozhodně ne naposledy

Věda a školy

Továrnu v Rumney u Cardiffu o 700 metrech čtverečních, kde se dříve vyráběly hamburgerové dodávky do zábavních parků, získala společnost až minulý rok.

Modifikovaný Boeing 747 vynesl raketu s nákladem a pak ji zdárně odhodil

Věda a školy

Space Forge tvořili v březnu 2020 jen dva lidé. Teď mají 40 zaměstnanců na plný úvazek. Společnost potvrdila, že svůj první satelit dokončí do konce července a odešle jej do Cornwallu, kde bude připraven k vypuštění na orbitu.

Reklama

Související články

K Měsíci odstartovala nová sonda

Ze vzletové rampy kosmodromu Mahia v Novém Zélandu odstartovala v úterý malá nosná raketa Electron americko-novozélandské firmy Rocket Lab. Start se podle...

Výběr článků

Načítám