Hlavní obsah

Jižní Korea poprvé dopravila na orbitu družici raketou vlastní výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Koreji se v úterý poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na oběžnou dráhu kolem Země satelit, byť tedy jen jeho maketu. Nosná raketa Nuri odstartovala v 9:00 SELČ z kosmodromu Naro na jihu země a zhruba o hodinu později jihokorejské ministerstvo vědy a technologií oznámilo úspěch mise. Loni v říjnu se Soulu tento záměr nezdařil.

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Koreji se povedlo dopravit raketou vlastní výroby na orbitu družiciVideo: AP

 
Článek

„Jedná se o reparát premiérového startu, který se nezdařil 21. října 2021 pro závadu a dřívější ukončení práce třetího stupně. Nuri je první kosmická nosná raketa postavená kompletně v Jižní Koreji. Na oběžnou dráhu má při aktuálním startu dopravit hmotnostní maketu, testovací družici PVSAT vybavenou deployery, ve kterých jsou technologické CubeSaty,“ popsal na svém Twitteru nedlouho po startu rakety specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Jižní Korea vyslala do kosmu první vlastní raketu. Umístění makety družice na orbitu nevyšlo

Věda a školy

A vše se také povedlo. „Druhý test rakety Nuri byl úspěšný, protože se podařilo umístit na oběžnou dráhu maketu družice,“ potvrdil podle agentury Reuters jihokorejský ministr vědy a technologií I Čong-ho.

„Přibyla nám tak nová nosná raketa a také další stát, který je schopen kosmickou nosnou raketu kompletně postavit v domácích podmínkách,“ konstatoval Václavík.

Třístupňová nosná raketa KSLV-II, známá také právě jako Nuri, je totiž skutečně první raketou, kterou Jižní Korea vyrobila bez cizí pomoci.

Jižní Korea úspěšně otestovala vesmírnou raketu na tuhé palivo

Věda a školy

Kromě makety satelitu o hmotnosti 1,3 tuny nesla raketa také ověřovací družici vážící 162,5 kilogramu a čtyři malé vědecké satelity vyvinuté jihokorejskými univerzitami, Václavíkem zmíněné CubeSaty (MIMAN, RANDEV, STEP Cube Lab-II, SNUGLITE-II). Start byl původně plánován minulý týden, z technických důvodů byl ale odložen.

Vypouštění raket je na poloostrově citlivá záležitost

Vypouštění raket je každopádně na Korejském poloostrově dlouhodobě citlivou otázkou. Severní Korea (KLDR) čelí obviněním, že pod rouškou vynášení družic na orbitu testuje technologie pro mezikontinentální balistické střely, které by mohly v budoucnu nést jaderné hlavice.

KLDR má poprvé ženu v čele diplomacie. Tvrdě vyjednávala s USA o jaderných zbraních

Svět

Jižní Korea neboli Korejská republika do budoucna plánuje vypustit sérii vojenských satelitů, její odborníci nicméně odmítají, že by raketa Nuri byla sama o sobě použitelná jako zbraň.

Korea a USA v reakci na test KLDR odpálily osm raket

Zahraniční

Jižní Korea vypustila poslední obdobnou raketu v roce 2013 po řadě odkladů a několika neúspěšných testech. Raketa KSLV-I, která vznikla ve spolupráci s Ruskem, tehdy úspěšně vynesla družici na oběžnou dráhu kolem země.

Jihokorejský vesmírný program se chce nyní podle Reuters zaměřit na vypouštění pozorovacích, navigačních a komunikačních satelitů. Do roku 2030 hodlají Jihokorejci vyslat vlastní sondu k Měsíci.

Na čínské vesmírné stanici je nová posádka. Zahájila trvalé obydlení „Nebeského paláce“

Věda a školy

Ve vzorcích z planetky Ryugu se našly základní stavební kameny života

Věda a školy

Korejská republika je desátou největší ekonomikou světa, je hlavním dodavatelem polovodičů, automobilů a chytrých telefonů na světových trzích. Její kosmický program však zaostává za programem jejích asijských „konkurentů”, jako je Čína, Japonsko i Indie, připomíná agentura AP.

Výběr článků

Načítám