Hlavní obsah

Bohatý kosmický týden: evropská raketa a čínské družice, posun ISS i průlet kolem Merkuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína ve čtvrtek 23. června úspěšně vyslala na oběžnou dráhu tři nové družice pro dálkový průzkum Země. Dopravila je tam z kosmodromu Si-čchang raketa Dlouhý pochod 2D, informovala agentura Reuters. Činil se však i evropský raketový stroj Ariane 5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vypustila nové družice dálkového průzkumu Země Video: Reuters

 
Článek

Raketa Dlouhý pochod 2D vynesla ve čtvrtek trojici družic Jao-kan 35 pro pozorování Země, případně signálové zpravodajství, jak na Twitteru sdělil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Na čínské vesmírné stanici je nová posádka. Zahájila trvalé obydlení „Nebeského paláce“

Věda a školy

O den dříve, ve středu 22. června, odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan nosná raketa KZ-1A. Na orbitu dostala družici Tchien-sing 1, která bude sloužit k ověření technologií sledování vesmírného prostředí.

Evropská Ariane s malajsko-indickým nákladem

Ve středu ve 23:50 SELČ navíc odstartovala z kosmodromu CSG ve Francouzské Guyaně nosná raketa Ariane 5 ESC-A s telekomunikačními družicemi: malajskou MEASAT-3d a indickou GSAT-24.

„Celková hmotnost nákladu byla 10 863 kg, ale na samotné družice připadalo 9829 kg. Zbytek na použité družicové adaptéry, které jdou téměř vždy za zákazníkem. Na geostacionární se družice dostaly vlastním pohonem,“ shrnul Václavík.

„Družice se oddělily na dráze přechodové ke geostacionární 28 minut a 38 sekund, resp. 39 minut a 59 sekund po startu,“ doplnil.

Webbův teleskop zaostřil. Fotografie vzdálené hvězdy je „na hranici fyzikálních zákonů“

Věda a školy

Raketa Ariane 5, kterou provozuje Evropská kosmická agentura (ESA), startuje pouze párkrát do roka. Tento týden šlo o její první start v letošním roce. Její předchozí vzlet se uskutečnil, když loni 25. prosince vynášela na oběžnou dráhu dalekohled Jamese Webba.

Průlet sondy kolem Merkuru, odklad mise k planetce

Zajímavé je, že evropsko-japonská kosmická sonda BepiColombo ve čtvrtek provedla druhý průlet okolo Merkuru na své cestě k první planetě Sluneční soustavy. Její cesta však není u konce a ještě ji čekají čtyři obdobné průlety.

Sonda BepiColombo poslala své první fotky Merkuru. Zachytila i kráter Bedřicha Smetany

Věda a školy

Finální navedení na oběžnou dráhu kolem Merkuru nastane 5. prosince 2025.

Ovšem méně pozitivní zprávou je, že start sondy Psyche ke stejnojmenné planetce 16 Psyche se letos neuskuteční, a to kvůli pozdnímu dodání palubního softwaru.

NASA chystá sondu Psyche. V srpnu ji vyšle ke kovové planetce

Věda a školy

„Nové startovní okno bude otevřeno mezi červencem a zářím 2023,“ poznamenal Václavík.

Lunární sonda může startovat již v pondělí

Následuje však opět lepší zpráva, a to o chystaném vzletu americké společnosti Rocket Lab.

„Termín startu nosné rakety Electron s 25kg lunární sondou CAPSTONE je potvrzen na toto pondělí 27. června v 11:50 SELČ. Případné záložní termíny jsou k dispozici do konce července. Úkolem sondy je ověřit modely a stabilitu tzv. NRHO (near rectilinear halo orbit; protáhlá orbita kolem Měsíce - pozn. red.) oběžné dráhy, na které bude kosmická stanice Gateway,“ napsal Václavík.

Změna výšky ISS

V sobotu 25. června od 19:42 SELČ provedlo nákladní kosmické plavidlo Cygnus NG-17 společnosti Northrop Grumman, které kotví u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), motorický manévr o délce trvání pět minut a jednu sekundu. Výška perigea oběžné dráhy ISS se tím zvýšila o 160 metrů, apogea o 800 metrů.

Vesmírná loď Starliner se vrátila na Zemi

Amerika

Daná schopnost lodě Cygnus se nyní, jak připomíná Václavík, kvalifikovala na standardní službu pro americký vesmírný úřad NASA.

Z první poloviny aktuálního týdne ještě stojí za zmínku testovací odpočet měsíční rakety Space Launch System (SLS) či úspěch Jižní Koreje, která na oběžnou dráhu poprvé dopravila satelit raketou vlastní výroby.

NASA provedla testovací odpočet měsíční rakety. Zkoušku komplikoval unikající vodík

Věda a školy

Jižní Korea poprvé dopravila na orbitu družici raketou vlastní výroby

Věda a školy

O těchto dvou událostech jsme již informovali.

Výběr článků

Načítám