Hlavní obsah

Z Austrálie poprvé odstartovala raketa NASA. A rozhodně ne naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírné středisko Arnhem Space Centre (ASC) v odlehlém regionu australského Severního teritoria si v neděli 26. června odbylo premiéru, když z něj úspěšně odstartovala raketa Black Brant IX amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ta do výšky 350 kilometrů vynesla přístroj, který vědcům umožní měřit mezihvězdné rentgenové záření.

BEZ KOMENTÁŘE: NASA poprvé v historii vyslala do kosmu raketu z nového odpalovacího střediska v AustráliiVideo: AP

 
Článek

Komerční zařízení ASC na planině Dhupuma, které je provozováno australskou společností Equatorial Launch Australia (ELA), spoluvlastní zástupci místního domorodého kmene Yolngu. NASA ho hodlá v budoucnu využívat dál, jak napsala agentura Reuters.

Austrálie vyrobí pro NASA vozítko, které bude na Měsíci pátrat po kyslíku

Věda a školy

„Arnhem leží na 12. rovnoběžce. Nenajdete mnoho míst, která by byla blíže k rovníku. Zejména nenajdete místa tak blízko u rovníku, kde by bylo suché a stabilní podnebí. Např. Florida a její mys Canaveral jsou mnohem vlhčí,“ popsal výhody dané lokality astrofyzik Brad Tucker z Australské národní univerzity.

První starty z komerčního střediska mimo USA

NASA chce ze střediska v Arnhemu vypustit v červnu a červenci celkem tři rakety, misi na místě zajišťuje přes 70 jejích spolupracovníků. Jde o dvoustupňové sondážní rakety Black Brant IX.

Pro americkou vesmírnou agenturu jde navíc o první starty z komerčního střediska mimo území Spojených států, připomíná agentura AP.

Trojhvězda Alfa Centauri

„Těšíme se na to, že budeme moci důležité vědecké mise vypouštět i z jižní polokoule a plnit cíle, na které bychom při startu z USA nemohli pomýšlet,“ poznamenala zástupkyně NASA Nicky Foxová.

Proxima Centauri b je oficiálně nám nejbližší exoplanetou

Věda a školy

Právě to je případ dalších dvou startů 4. a 12. července, kdy rakety vynesou do vesmíru přístroje pro měření ultrafialového záření a zaměří se na trojhvězdu Alfa Centauri. Sluneční soustavě nejbližší hvězda je viditelná pouze z jižní polokoule.

Jiná aktuální mise: lunární sonda CAPSTONE

Jak jsme již informovali, v úterý 28. června úspěšně odstartovala – z Nového Zélandu – nosná raketa Electron americko-novozélandské firmy Rocket Lab s lunární sondou CAPSTONE.

K Měsíci odstartovala nová sonda

Věda a školy

Aparát byl zdárně dopraven na nízkou oběžnou dráhu okolo Země. „CAPSTONE je stále spojená s platformou Lunar Photon, která postupnou sérií motorických manévrů dostane sondu k Měsíci,“ upřesnil ve středu na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Start sondy připravuje cestu pro budoucí mise Artemis k průzkumu Měsíce i mimo něj, jak připomíná sama společnost Rocket Lab.

Reklama

Výběr článků

Načítám