Hlavní obsah

Do vesmíru odstartoval „loutkonaut“ Hurvínek. Jeho družice žije

• Aktualizováno

Ve středu večer zamířila do vesmíru česká družice Planetum-1. Na oběžnou dráhu ji z floridského mysu Canaveral vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Start, který byl vysílán živě, proběhl po půl deváté večer našeho času. Na palubě malého českého satelitu je i „loutkonaut“ Hurvínek.

Záznam: Start české družice Planetum-1 na oběžnou dráhuVideo: Planetum

 
Článek

Na orbitu bylo v rámci mise Transporter 5 vyneseno podle posledních údajů asi šest desítek malých družic včetně českého tzv. 1U CubeSatu jménem Planetum-1, který se tak stává v pořadí 11. českou/československou družicí a pátým CubeSatem v kosmu.

„Startovní okno dlouhé 57 minut se otevírá ve 20:26:59,990 SELČ a vzlet by měl proběhnout na jeho počátku. Předpověď počasí hlásí 90procentní šanci na příhodné podmínky,“ informoval na Twitteru nedlouho před plánovaným vzletem raketového nosiče specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Signál zachycen

Ke startu rakety došlo kolem 20:35 SELČ. Z tzv. deployeru (oddělovače) měla být Planetum-1 na svou pozici na oběžné dráze vypuštěna přibližně 61 minut po startu. Vše nasvědčuje tomu, že se tak stalo.

Následně vědce zajímalo primárně to, zda s ní půjde navázat spojení. Po půl 11 večer se objevila zpráva, že zařízení skutečně „žije“. První signál Planetum-1 byl zachycen nad Mexikem.

Hurvínek poletí do vesmíru

Věda a školy

Zajímavostí je, že na palubě CubeSatu cestuje první český „loutkonaut“ Hurvínek, který má s dětmi sdílet zkušenosti z přípravy i z kosmického letu. Tato aktivita vznikla ve spolupráci s pražským Divadlem Spejbla a Hurvínka. Jedná se o dvoucentimetrovou skleněnou figurku vyrobenou sklářskou dílnou Košler.

Foto: Divadlo Spejbla a Hurvínka

Jeden z prototypů skleněného kosmonauta Hurvínka

Samotná družice je dílem platformy Planetum, která sdružuje pražské hvězdárny a planetárium, kde se rovněž nachází řídicí středisko letu. Aparát jako takový byl vyvinut ve spolupráci s českým start-upem Spacemanic a Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem (VZLÚ) v Praze.

Slunce ji bude neustále nabíjet

Díky spolupráci s VZLÚ má navíc satelit aktivní systém orientace, který umožňuje manévrování a nastavení kamery družice s mimořádnou přesností lepší než 1,5 stupně. Jde o nanosatelit třídy CubeSat velikosti 1U, což znamená, že má rozměry 10 × 10 × 10 cm.

Raketa Falcon 9 odstartovala, na orbitu vynesla i českou družici s přístroji

Věda a školy

Družice bude obíhat okolo Země ve výšce 520 kilometrů po heliosynchronní dráze se sklonem zhruba 97,5 stupně vůči zemskému rovníku – tím pádem na ni bude stále svítit Slunce, což jí umožní neustále dobíjet akumulátory ze solárních panelů.

Komunikace s družicí bude probíhat prostřednictvím radiového signálu na radioamatérských frekvencích, což poskytne radioamatérům možnost přijímat vysílání a data z družice.

Vzdělávací satelit

Náklady na její pořízení a vypuštění dosahují takřka 3,5 milionu korun, a to včetně vybudování centra pro řízení letu a konání workshopů pro žáky a studenty tuzemských škol.

Jde tak podle vývojářů o první čistě edukativně zaměřený satelit na světě. Pro žáky ZŠ a SŠ jsou v planetáriu připraveny dílny, v nichž se dozvědí, jak se taková družice vůbec dostane do vesmíru, jakým způsobem manévruje, jak pořizuje fotografie a jak předává data na Zemi. Budou se také učit, jak sestavit a odeslat družici pokyny a jak přijmout signál.

Foto: Planetum

Start rakety Falcon 9, která vynesla do vesmíru českou družici Planetum-1.

Družice Planetum-1 nese i magnetometr a řadu dalších čidel, jež budou poskytovat data, která využijí vysokoškolští studenti ve svých bakalářských či diplomových pracích.

Voyager začal z vesmíru posílat nesmyslná data, vědci jsou zmateni

Věda a školy

Organizace Planetum zprostředkovala ze startu rakety Falcon 9 živý přenos. Komentář mise vedl z „řídicího centra“ v pražském planetáriu moderátor a žurnalista Daniel Stach, hovořili taktéž odborníci, kteří se na misi Planetum-1 podíleli.

„Těšit se můžete i na Spejbla, který v planetáriu hraje roli spojky mezi Hurvínkem na palubě družice a řídicím střediskem,“ poznamenal před startem astronom Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum, která sdružuje Hvězdárnu a planetárium hl. m. Prahy, Štefánikovu hvězdárnu a Hvězdárnu Ďáblice.

Rozehnal se ke konci přenosu zaradoval, že „Hurvajz je venku“. Spolu s ním se povídání zúčastnil i zaměstnanec planetária a popularizátor kosmonautiky Jan Spratek a loutka „starostlivého taťuldy“ Spejbla.

V Praze demontovali největší dalekohled Štefánikovy hvězdárny

Věda a školy

„Jsme na Hurvínka moc pyšní a držíme mu palce pro průchod atmosférou. Máme radost, že se účastní tak zajímavého projektu. Děkujeme pražskému planetáriu za nápad vyslat do vesmíru po Krtečkovi právě Hurvínka,“ vyjádřila se pro Novinky krátce před akcí ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.

Výbava družice třídy CubeSat 1U:

  • 2 palubní počítače
  • 2 vysílačky
  • 2 kamery
  • orientační systém
  • 10 solárních panelů
  • zdroj napájení
  • výklopný magnetometr
  • 2 antény
  • 6 sledovačů Slunce
  • 18 teplotních čidel
  • Hurvínek
Foto: Planetum

Start české družice Planetum-1 na oběžnou dráhu

Může se vám hodit na Seznamu:

Výběr článků

Načítám