Hlavní obsah

Modifikovaný Boeing 747 vynesl raketu s nákladem a pak ji zdárně odhodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upravený Boeing 747 společnosti Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona ve čtvrtek úspěšně odstartoval z americké letecké základny Mojave Air and Space Port v poušti jižní Kalifornie. Cestoval s nosnou raketou pod křídlem, jejíž náklad zahrnoval satelity pro ministerstvo obrany USA, polskou společnost SatRevolution a mezinárodní firmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Start modifikovaného Boeingu 747 společnosti Virgin OrbitVideo: Virgin Orbit, AP

 
Článek

Podle webu SpaceNews letoun Boeing 747-41R Cosmic Girl odstartoval ve čtvrtek ve 22:39 SEČ – s nosnou raketou LauncherOne a deseti malými družicemi na raketě. Ty měly být poté daným nosičem dopraveny na kruhovou oběžnou dráhu s výškou 500 kilometrů a sklonem 45 stupňů.

„Včera (ve čtvrtek) ve 23:51:39 SEČ byla shozena z letounu Boeing 747-41R Cosmic Girl nosná raketa LauncherOne. Ta úspěšně dopravila na oběžnou dráhu sedm družic – TechEdSat 13, GEARRS 3, ADLER-1, SteamSat-2, STORK-3, PAN A a PAN B,” shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Jednalo se o třetí let společnosti Virgin Orbit s družicemi pro zákazníky, připomněla agentura AP. Dva předchozí starty vynesly na oběžnou dráhu celkem 19 satelitů loni v lednu a v červnu.

Pokus o start rakety vypuštěné ze speciálně upraveného letounu se nezdařil

Věda a školy

První start Bransonovy společnosti, demonstrační let, se v květnu 2020 nezdařil.

Ne vše jde bez problémů

Richard Branson, známý majitel značky Virgin, např. se svou jinou firmou Virgin Galactic provádí komerční lety do kosmu.

Bransonova Virgin Galactic odkládá komerční lety k hranicím kosmu

Zahraniční

Tato společnost nicméně loni v říjnu oznámila, že kvůli problémům se svou lodí odkládá komerční lety k hranicím vesmíru na třetí až čtvrtý kvartál roku 2022.

Mezitím míní vylepšit loď VSS Unity i letadlo VMS Eve, které ji vynáší. Po sdělení klesly akcie společnosti Virgin Galactic o 13 procent, uvedly tehdy CNBC a list Daily Mail.

Do vesmíru zavítal dosud nejstarší člověk: kapitán Kirk ze Star Treku

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám