Hlavní obsah

Nemocnicím pomohou ventilátory vyvinuté v ČVUT

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé nemocnice začaly omezovat plánovanou péči. Začíná boj s nedostatkem personálu, protože přibývá nakažených zdravotníků, docházejí i přístroje. Více než polovina lůžek s plicní ventilací je v tuto chvíli obsazena. Ministerstvo zdravotnictví proto už začalo jednat o zapojení ventilátorů vyvinutých českými vědci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdravotní pomůcky, které ČVUT vyvinulo na pomoc v boji s koronavirem.

Článek

S těžkým průběhem onemocnění covid-19 leží v nemocnicích přes 200 lidí. Jsou to ti, jejichž stav si může vyžádat připojení na umělou plicní ventilaci, v ještě vážnějším případě na ECMO – mimotělní membránovou oxygenaci, která umožňuje dočasně nahradit funkci plic a srdce.

Kvůli zhoršující se situaci tak došlo na plicní ventilátor, který vyvinul tým profesora Karla Roubíka z ČVUT. Dvacet sedm milionů na jeho vývoj vybrali mezi sebou obyčejní lidé a dárci ze soukromých společností.

Třebíčská firma MICo, která ho začala na konci srpna sériově vyrábět, připravila 182 plicních ventilátorů, jež nyní čekají uložené ve skladu. Jejich nouzové použití musí ještě schválit ministerstvo zdravotnictví (MZ).

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

Jan Kubát, mluvčí společnosti MICo, redakci Práva potvrdil, že se věci už daly do pohybu.

„V současné době jedná MICo Medical s ministerstvem zdravotnictví o poskytnutí plicních ventilátorů CoroVent jako záložní kapacity pro případ nouze a paralelně pracuje na řádné certifikaci těchto přístrojů. Pokud se tedy s MZ dohodneme, bude CoroVent možné využít v případě nedostatku stávajících plicních ventilátorů v nemocnicích. Je to v procesu,“ potvrdil mluvčí s tím, že získání evropské certifikace je běh na dlouhé měsíce.

Ventilátory CoroVent jsou zatím certifikované jen pro použití v urgentních případech, ale řada zemí tento certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje. Minulý měsíc tak získal český plicní ventilátor americkou certifikaci.

„Stát zatím na další výrobu nepřispěl, ale ozývají se nám stále noví dárci, kteří to chtějí udělat,“ dodal Kubát.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) je v českých nemocnicích k dispozici 1792 lůžek s umělou plicní ventilací. Ta byla k 1. říjnu obsazena z 54 procent. Lůžek, kde může být pacient připojen na ECMO, máme celkem 72. Aktuálně se takto léčí osm pacientů. Jde o celkové počty přístrojů a lůžek využívaných nejen covidovými pacienty.

Pozitivních už 1700 lékařů

Bude-li dostatek přístrojů, které pomohou léčit a zachraňovat životy, je vyřešena ovšem jen polovina problému. Přístroje musí někdo obsluhovat. A musí to buď umět, nebo mít čas se v obsluze perfektně vyškolit, aby neohrozil život pacienta.

Lidí, kteří o pacienty pečují, ovšem také ubývá. Česká lékařská komora hlásí zhruba 1700 covid pozitivních lékařů, sester a ostatních zdravotníků. Nakažených je podle ÚZIS 700 zdravotních sester, o sto méně pracovníků ve zdravotnictví a skoro 400 lékařů.

Patnáctiletá Slovenka zemřela na koronavirus

Koronavirus

Ti, co jsou v karanténě, tedy zdravotníci, kteří přišli do kontaktu s pozitivně testovaným, však mohou v kritické situaci nemocnice povolat do práce. Jak upozornil server Seznam Zprávy, mohou dále pracovat za zpřísněných podmínek, chráněni respirátorem FFP2.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) chce pomoci nemocnicím, které už nyní hlásí problémy s nedostatkem personálu, povoláním mediků, zatím z nejvyšších ročníků. Bude-li hůř, i mladších studentů medicíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám