Hlavní obsah

Masarykova univerzita přechází do online režimu

Novinky, Filip Šára
Brno

Výuka na Masarykově univerzitě (MU) v Brně bude primárně bezkontaktní a bude se tak odehrávat hlavně online. S variantou prezenční výuky se počítá jen u prvních ročníků, u vyšších jen v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických předmětech. Toto opatření potrvá minimálně celý podzimní semestr, který na MU začne 5. října.

Foto: Masarykova univerzita

Masarykova univerzita v Brně

Článek

„Synchronní online výuka naplní akreditační podmínky i za současné neutěšené epidemické situace, kdy je řada studentů v karanténě, za hranicemi, někteří s chronickým zdravotním problémem, další nechtějí riskovat přenos nákazy na své blízké. Pro všechny musíme zajistit přístup ke kvalitnímu vzdělávání,“ prohlásil rektor MU Martin Bareš v reakci na vyjádření Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který plošné zavádění distanční výuky zpochybnil.

Rektor Masarykovy univerzity má koronavirus

Koronavirus

Rektor, který sám onemocnění covid-19 prodělal, připomněl, že prestižní zahraniční univerzity zavedly online režim pro celý akademický rok.

Výuku v online prostředí brněnská univerzita podle své mluvčí Terezy Fojtové garantuje i zahraničním studentům, kteří měli přijet třeba i na dlouhodobější studijní pobyt. S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci kvůli šíření nového typu koronaviru v ČR a v Brně univerzita příjezd nedoporučuje.

Západočeská univerzita přejde na distanční výuku

Věda a školy

Do budov univerzity nesmí lidé s příznaky virového onemocnění, studenti a zaměstnanci mají povinnost oznamovat pozitivní test a karanténu.

Prváci se potřebují seznámit s prostředím VŠ

Kontaktní výuka bude na škole nicméně v omezené míře probíhat u prvních ročníků, ve kterých se studenti potřebují seznámit s prostředím a zvoleným oborem, s vyučujícími i mezi sebou. U vyšších ročníků bude zachovaná kontaktní výuka tam, kde online výuku realizovat nelze - např. u praktických nebo klinických cvičení.

Hřib se opravil: Praha zavře od pondělí vysoké školy, střední jsou v záloze

Domácí

Chod Masarykovy univerzity a všech jejích součástí se od pondělí řídí žlutým stupněm na tzv. univerzitním koronavirovém semaforu, což znamená zákaz vstupu pro veřejnost a povinnost nosit roušky pro studenty a zaměstnance. V tomto stupni se také omezuje počet osob v laboratořích a doporučuje se uzavřít počítačové učebny a vnitřní sportoviště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám