Hlavní obsah

Hřib se opravil: Praha zavře od pondělí vysoké školy, střední jsou v záloze

Novinky, Klára Beranová, Jaroslav Soukup,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od pondělí bude v Praze zavedena distanční výuka na vysokých školách s výjimkou praktické výuky. Novinkám to potvrdil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Původně na Twitteru ale uvedl, že se bude uzavření týkat i středních škol. To poté dementoval s tím, že tuto variantu mají „hygienici zatím v záloze“.

Foto: koláž Novinky.cz

„Praha bude na semaforu červená...“ uvedl Hřib na svém Twitteru.

Článek

„Praha bude na semaforu červená. Od pondělí bude proto zavedena distanční výuka na vysokých školách s výjimkou praktické výuky,“ napsal Novinkám.

Původně ale primátor uvedl, že bude distanční výuka i na středních školách. „Pro to ale Krajská hygienická stanice Prahy nevidí z epidemiologického hlediska nyní důvod,“ vysvětlil následně.  Jejich uzavření je zatím pouze zvažovanou variantou.

Podle hlavní pražské hygieničky Jarmily Jágrové nicméně nejsou zatím dostatečné důvody pro uzavření středních škol. „Zatím nejsou data pro to, abychom uzavírali střední školy. Projednáme to s panem primátorem příští týden. Já předložím data a rozhodneme,“ sdělila Jágrová Novinkám.

V Praze by mohly být povinné roušky i při vyučování

Koronavirus

Podle ní by se navíc stejně střední školy nedokázaly uzavřít od pondělí. „To je příliš krátká doba na to, aby se to dokázalo zorganizovat,“ dodala.

Podle primátora jsou na to ale střední školy připravené. „Studenti by zvládli distanční výuku bez problémů,“ sdělil Novinkám Hřib.

Roušky při výuce 

O změnách na semaforu hovořil ve čtvrtek i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na všech školách proto musejí studenti krom žáků 1. stupně nosit roušky i při výuce.

Česko na semaforu zezelenalo, přibylo i oranžové

Domácí

Hřib zároveň oznámil, že doporučil všem zaměstnancům magistrátu, městských firem i organizací, aby si nainstalovali aplikaci eRouška, která upozorní na potenciálně rizikové setkání s nakaženým.

Za čtvrtek přibylo v ČR potvrzených 3130 případů. Virus se nejvíce šíří právě mezi mladými lidmi a omezení kontaktů je jedním z opatření, která hygienici ke zvládnutí exponenciálního nárůstu počtu nakažených doporučují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám