Hlavní obsah

Nedělejte velké přednášky, radí Plaga vysokým školám. Ty se tak většinou rozhodly už dříve samy

Novinky, Filip Šára

Vysoké školy by se mohly v určitých případech uchýlit k online výuce. Ministr školství Robert Plaga (ANO) nechal rektorům rozeslat dopis, ve kterém silně nedoporučil pořádání masových přednášek v následujícím akademickém roce. Novinkami oslovené univerzity s podobnými opatřeními většinou počítají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle Plagy ministerské doporučení neznamená, že mají všechny vysoké školy učit zimní semestr přes internet, jde jen o doporučení nepořádat přednášky, na kterých by se setkávali studenti napříč ročníky či obory.

Školy by podle šéfa MŠMT měly brát v potaz pandemický semafor a podle něj přizpůsobovat přísnost hygienických opatření.

Padl další rekord v počtu nakažených

Koronavirus

Jak se k tomu vybrané VŠ staví?

Maximálně 50 lidí

„Na Masarykově univerzitě (MUNI) už od 1. září platí, že se na přednáškách, seminářích, cvičeních, ale i skupinových konzultacích může nyní potkat maximálně padesát lidí,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí brněnské školy Tereza Fojtová.

Dodala, že kromě omezení počtu osob při studijních aktivitách mají studenti nově povinnost oznámit univerzitě pozitivní test na covid-19 nebo karanténu. Nově se také podle ní MUNI řídí tzv. univerzitním koronavirovým semaforem.

Tři vysoké školy změní jméno, dvě nechtějí v názvu Brno

Věda a školy

Univerzita Karlova (UK) v Praze potvrdila, že obdržela dopis ministra školství s doporučeními.

„Zahrneme je do plánování dalších kroků a protikoronavirových opatření na UK. Koronavirovou situaci sledujeme a v průběhu příštího týdne poskytneme fakultám další informace týkající se zahájení výuky,“ napsal Novinkám její mluvčí Václav Hájek a doplnil: „V pondělí budeme vědět více.“

Nové plošné opatření nosit roušky ve vnitřních prostorách by se nemělo týkat výuky ve třídách a v učebnách, ale mělo by jít o nošení roušek uvnitř škol, tedy na chodbách.
Robert Plaga, ministr školství

Vedení Univerzity Palackého (UP) v Olomouci již na konci srpna rozeslalo fakultám doporučení, aby se prezenční, kontaktní výuka konala pro malé skupiny studentů (semináře, cvičení) a v distanční formě probíhaly zejména přednášky pro velké skupiny studentů.

„Tento týden jsme zveřejnili doporučení obsahující sdělení, aby fakulty/vyučující v případě, že se počet účastníků semináře/přednášky/kurzu blíží k jedné stovce, zvážily/i rozdělení skupiny či v krajním případě převod výuky do online prostředí,“ řekla Novinkám tisková mluvčí UP Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Olomoucká právnická fakulta zavede bezkontaktní výuku

Věda a školy

Bezkontaktní formou bude probíhat veškerá výuka v zimním semestru z důvodu nepříznivého vývoje epidemiologické situace např. na Právnické fakultě UP.

I na Ostravské univerzitě (OU) se rozhodli, že kontaktní výuka v případě velkých přednášek bude nahrazena výukou distanční.

„Děkani jednotlivých fakult dále zváží s ohledem na charakter jednotlivých předmětů (ne vždy charakter předmětů umožňuje převod do distanční formy) a prostorové kapacity dané fakulty další nahrazování kontaktní výuky. Při přípravách na vyšší míru využívání online výuky jsme využili také výsledků dotazníkového šetření mezi našimi studenty a zaměstnanci z hlediska zkušeností z předchozího semestru,“ popsala Novinkám mluvčí OU Lucie Fremrová.

„Vedení Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni bere doporučení velmi vážně, bude se jimi zabývat a projedná možnosti jejich realizace. Řada z nich už nyní na ZČU platí,“ zmínila pro Novinky tisková mluvčí Šárka Stará.

„Studenti, kteří budou mít pozitivní test na nemoc covid-19 nebo jim bude nařízena karanténa, mají povinnost telefonicky nebo e-mailem informovat o této skutečnosti studijní oddělení fakulty. Stejnou povinnost mají i zaměstnanci vůči svému nadřízenému,“ uvedla příklad s tím, že na jejich kolejích už teď platí povinnost nosit roušky ve společných prostorách.

Většina studentských kolejí hlásí, že má plno

Domácí

Vysoké učení technické (VUT) v Brně bude o podobě výuky jednat v následujících dnech, stále ale podle Terezy Kadrnožkové z odboru marketingu a vnějších vztahů VUT platí, že chtějí akademický rok zahájit v prezenční formě, a to v nejvyšší možné míře, jakou epidemiologická situace a nařízení vlády či ministerstev dovolí.

„Osobní účast studentů ve výuce je důležitá hlavně při praktických cvičeních, která naštěstí probíhají v menších skupinách. U přednášek se fakulty připravují na možnost částečné distanční výuky nebo v případě vládního nařízení na kompletní převedení přednášek do online prostředí. Fakulta informačních technologií má kompletně vybavené přednáškové sály pro přenos a záznam výkladu, vybavena je i většina poslucháren na fakultě strojního inženýrství, téměř všude ale dochází k dovybavování učeben,“ objasnila pro Novinky.

VŠCHT sama zavedla roušky

Je samozřejmě otázkou, jak se škol dotkne náhlé oznámení o povinnosti od čtvrtka 10. září nosit roušky ve vnitřních prostorách v celé ČR, byť výjimky jsou ještě v jednání.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

„To plošné opatření, které má mít platnost pro vnitřní prostory v celé republice, je podle mých informací koncipováno v duchu těch opatření, která jsme ve školách avizovali v rámci manuálu pro společné prostory. To znamená, že by se to nemělo týkat výuky ve třídách a v učebnách, ale mělo by jít o nošení roušek uvnitř škol, tedy na chodbách, v podstatě v režimu, který jsme znali na jaře a který odpovídá manuálu pro oranžový stupeň,“ okomentoval to pro Novinky ministr Plaga. Jeho vyjádření se nicméně primárně týká ZŠ a SŠ.

Školkám roušky nehrozí

Stalo se

Vedení Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze však na nic nečekalo a ještě před oznámením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zareagovalo na nepříznivý vývoj pandemie onemocnění covid-19 a zavedlo okamžitou povinnost nosit roušky nebo jinou adekvátní ochranu nosu a úst ve všech uzavřených prostorách univerzity, tedy i během výuky.

Výjimku mají tvořit vybrané laboratoře, kanceláře zaměstnanců a stravovací zařízení během konzumace jídla a nápojů. Součástí nových opatření je přenesení výuky předmětů s kapacitou nad 50 studentů do online formy.

Některé školy poprvé přivítají žáky

Domácí

Předseda České konference rektorů a rektor České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Petr Sklenička potvrdil, že řada vysokých škol chystá na nový akademický rok vlastní manuály, podle kterých budou přijímat opatření proti koronaviru.

Školy podle něj počítají, že budou více využívat možnost distančního vzdělávání, často též budou sestavovat rozvrh tak, aby se v prezenční výuce nesetkávalo velké množství studentů.

„Je řada předmětů, kde skutečně není potřeba, aby studenti na sedmou ráno chodili v počtu pěti set do posluchárny, když máme možnosti online přenosů,“ prohlásil Plaga doslova v Rádiu Impuls.

Pokud by škola musela kvůli mimořádné situaci přejít na distanční výuku, měla by se řídit návodem, který připravil akreditační úřad. Podle něj mohou v takovém případě přejít na výuku na dálku i studijní programy, které za běžných okolností distanční vzdělávání neumožňují.

Reklama

Související články

Plaga kritizuje hygienu, ředitelům má pomáhat

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se pustil do hygieny kvůli excesům, kdy odmítá uzavřít školy, které mají učitelský sbor v karanténě, a nelze pak spustit...

Výběr článků

Načítám