Hlavní obsah

Loňský rok v Evropě byl nejteplejším v historii měření

Podle vědeckého orgánu EU byl loňský rok tím nejteplejším v Evropě v dějinách měření. Nová Zpráva o stavu evropského klimatu (European State of the Climate, ESOTC) od vědců z kontinentální družicové služby pro sledování klimatu Copernicus uvádí, že teploty byly o 1,6 stupně Celsia vyšší, než jaký je průměr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loňský rok v Evropě byl nejteplejším v historii měřeníVideo: AP

 
Článek

Studie služby Copernicus navíc zjistila, že průměrné teploty nejen vystoupaly o 1,6 °C nad dlouhodobý průměr, ale navíc bylo i nejméně o 0,4 stupně tepleji než v pěti dosud nejteplejších letech.

Odborníci podle agentury AP zároveň zjistili, že Evropa zaznamenala nejteplejší podzim a zimu vůbec. V zimě bylo o zhruba 3,4 °C více oproti průměru z let 1981 až 2010 a přibližně o 1,4 stupně více než během předchozí nejteplejší zimy.

Daná zpráva byla zveřejněna krátce před začátkem dvoudenního virtuálního klimatického summitu světových lídrů.

USA chtějí do roku 2030 snížit emise o více než polovinu oproti roku 2005

Amerika

Spojené státy jsou na cestě snížit emise skleníkových plynů o polovinu do konce tohoto desetiletí,” prohlásil například při zahájení akce americký prezident Joe Biden.

Planeta se ohřívá, přibývají extrémy

Podle dřívějších dat amerického vesmírného úřadu NASA to, že byl rok 2020 tím nejvíce horkým, platí i celosvětově. Loňský rok též ovlivnily mocné hurikány a nevídané lesní požáry. Nicméně Úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) kvůli odlišné metodice uplynulý rok hodnotí jako nepatrně chladnější než dosud rekordní rok 2016. Všemožné extrémy přineslo loni počasí také u nás.

NASA: Rok 2020 byl nejteplejším v dějinách měření

Věda a školy

Veškerá data potvrzují, že planeta se vlivem spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit dlouhodobě ohřívá, konstatoval britský deník The Guardian. Sedm nejteplejších let v dějinách měření bylo zaznamenáno od roku 2014, deset nejteplejších se vtěsná do posledních 15 let. Globální teplota přesahuje průměr 20. století již 44 let v řadě.

Naprostá většina nejteplejších let v historii nastala po roce 2000

Věda a školy

„Také v ČR byl rok 2020 plný zajímavých a extrémních jevů. Zaprvé byl předchozí rok na našem území nejdeštivější za posledních 10 let - výrazně srážkově nadprůměrné měsíce byly hned tři: únor (spadlo 205 procent normálu, ten je 38 mm), červen (spadlo 191 procent normálu, což je 79 mm) a říjen (spadlo 212 procent normálu, ten je 43 mm),” popsala již v lednu pro Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

Přes území Česka se rovněž přehnal orkán Sabina (Sabine), přičemž rychlost větru na Sněžce byla 184 kilometrů v hodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám