Hlavní obsah

USA chtějí do roku 2030 snížit emise o více než polovinu oproti roku 2005

Spojené státy jsou na cestě snížit emise skleníkových plynů o polovinu do konce tohoto desetiletí. Při zahájení virtuálního klimatického summitu světových lídrů to řekl americký prezident Joe Biden. Boj proti oteplování planety podle něj přinese Američanům miliony nových pracovních příležitostí. Zároveň vyzval lídry největších světových ekonomik, aby rovněž zvýšili svoje emisní cíle. „Cena za nečinnost tváří v tvář klimatickým změnám stále roste,” poznamenal šéf Bílého domu.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden se od ledna, kdy se ujal úřadu, snaží znovu postavit USA do čela celosvětového boje s klimatickými změnami po prezidentství jeho předchůdce Donalda Trumpa, který USA stáhl z pařížské klimatické dohody, která měla zajistit snižování emisí.

Nový cíl je podle agentury Reuters význačným milníkem v Bidenově širší snaze dovést USA k takzvané uhlíkové neutralitě do roku 2050. Prezident přitom počítá s tím, že jeho plán přinese Američanům miliony nových a dobře placených pracovních pozic. Opoziční republikáni naopak tvrdí, že americké hospodářství poškodí.

Biden chystá virtuální klimatický summit s 40 lídry. Zve i Putina a Si Ťin-pchinga

Svět

Na snížení celkové produkce emisí se budou podílet zejména změny v energetice, v dopravě a v dalších sektorech napříč celou ekonomikou. Bílý dům však nestanovil konkrétní cíle pro jednotlivá odvětví - ty se chystá uveřejnit později v tomto roce.

Konkrétní způsoby, jimiž chtějí USA svých cílů dosáhnout, přitom budou podle Reuters stěžejní pro důvěryhodnost Spojených států v očích dalších zemí, zejména vzhledem k tomu, jak výrazně se může postoj USA lišit v závislosti na tom, kdo zrovna ovládá Bílý dům.

Snaha omezit oteplení

Biden nedávno představil velký plán rozvoje a údržby americké infrastruktury, jehož součástí jsou i některá opatření směřující ke snižování emisí, týkající se například dopravy či energetického sektoru. Jeho záměr však ještě musí schválit Kongres.

Tání ledu ohrožuje mláďata tuleňů u kanadského souostroví

Věda a školy

Světoví lídři usilují o udržení globálního oteplení do 1,5 stupně Celsia oproti úrovni před nástupem průmyslové revoluce. Vědci tvrdí, že by se tak podařilo předejít nejhorším dopadům klimatických změn. Podle údajů platformy Global Carbon Project trojici největších producentů CO2 na světě tvořily v roce 2018 Spojené státy spolu s Čínou a Evropskou unií.

Sucha sužující Evropu jsou nejhorší od dob Římské říše, prozradily letokruhy stromů

Věda a školy

Biden se chystá nový americký cíl oficiálně oznámit při dnešním zahájení klimatického summitu, jehož se zúčastní i další lídři ekonomik s největší produkcí skleníkových plynů, jako například čínský prezident Si Ťin-pching. „Až summit v pátek uzavřeme, všem jasně dáme najevo (...), že USA jsou zpátky," řekl činitel americké administrativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám