Hlavní obsah

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období sucha jsou od začátku 20. století v Evropě kratší, ale intenzivnější. Vyšší teploty v daných obdobích způsobují větší ztráty vody z půdy. Výrazně negativně tak působí na rostliny a poškozují zemědělství. Mezinárodní vědecký tým vedený Českou zemědělskou univerzitou (ČZU) v Praze své výsledky publikoval v prestižním časopise Science Advances.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Tyto extrémy (v počasí – pozn. red.) se projevují zejména v teplé, tedy vegetační části roku. Navíc převažují v posledních dvou dekádách. Hospodaření v krajině na tyto změnu bude muset reagovat,” podotkl hlavní autor studie Ioannis Markonis, který působí na Fakultě životního prostředí ČZU.

Vodní zákon pamatuje i na sucho

Domácí

Krátká letní sucha

Výzkumníci pro zjištění změn charakteru sucha od počátku 20. století použili algoritmy strojového učení (machine learning) a simulace hydrologického modelu.

Podle tiskové mluvčí pražské školy Karly Mráčkové, která o tom Novinky informovala, se ukázalo, že pro většinu území Evropy došlo k významnému nárůstu relativně krátkých epizod sucha během teplého půlroku (tzv. letní sucha) doprovázených vysokými teplotami.

Extrémní sucha mohou být ve střední Evropě až sedmkrát častější, tvrdí odborníci

Věda a školy

„Kratší letní sucha postupně hrají čím dál významnější roli a nahrazují dřívější sucha, která byla méně intenzivní a s delším trváním. To, co pozorujeme hlavně v uplynulých 20 letech, je rychlý nástup sucha s vysokými teplotami,” shrnul spoluautor bádání Rohini Kumar z výzkumného ústavu Helmholz Centre for Environmental Research v německém Lipsku.

Úbytek zásob vody

Během letních such navíc vědci zaznamenávají prudší pokles zásob vody v půdě, což má za důsledek závažnější dopady na zemědělství a vegetaci obecně.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

„V případě pokračování rostoucího zastoupení letních such v Evropě můžeme očekávat růst nároků na vodní zdroje pro zemědělství, změny ve struktuře a dynamice vegetace a růst rizika přírodních požárů,” doplnil Martin Hanel z Fakulty životního prostředí ČZU.

Tyto změny by se podle něj měly brát v úvahu při návrhu opatření ke zmírnění rizika hydroklimatických extrémů v budoucnosti.

Šokující snímky NASA ukazují, jak klimatické události proměňují naši planetu

Věda a školy

Výzkum se uskutečnil v rámci bilaterálního projektu XEROS (zabývá se extrémními suchy v Evropě), který financuje Grantová agentura ČR a německá organizace Deutsche Forschungsgemeinschaft.

Reklama

Související články

Lesy po kůrovci se změní, budou pestřejší

Přemnožený kůrovec a extrémní sucho způsobily v tuzemských lesích katastrofu nevídaných rozměrů. Bezútěšné holiny po kalamitní těžbě jsou dnes i v místech...

Výběr článků

Načítám