Hlavní obsah

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Moskva

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude v provozu do roku 2028. Televizní stanici Rossija-24 to ve čtvrtek podle agentury TASS řekl představitel střediska letového využívaní kosmických aparátů ruské raketové korporace RKK Eněrgija Jurij Gidzenko.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

„Přemýšlíme o tom (o prodloužení délky provozu ISS) a na nejvyšších místech bylo rozhodnuto, že stanice bude létat do roku 2028,” citovala Gidzenka TASS.

Na délku funkčnosti orbitálního komplexu přitom podle něj nebudou mít vliv nyní zalepované trhliny, na čemž pracují ruští členové posádky ISS.

Stávající dohoda hovořila o roku 2024. Vydrží ISS i poté?

Podle dosavadní dohody účastníků projektu ISS by stanice měla fungovat do roku 2024, nicméně pokračují jednání o tom, že by se stanice využívala dále i po uplynutí tohoto termínu. Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin loni v listopadu označil jako předčasné úvahy o konci využívání vesmírné stanice po roce 2025.

Rusové už nechtějí spolupracovat s Američany na plánované venušské stanici

Věda a školy

Rogozin reagoval na spekulace o konci laboratoře na oběžné dráze, které vyvolal první náměstek generálního konstruktéra RKK Eněrgija Vladimir Solovjov, jenž má na starosti činnost ruské sekce ISS. Ten ve zprávě přednesené na zasedání Rady pro vesmír Ruské akademie věd mimo jiné poukázal na to, že různé prvky stanice stárnou a vypovídají službu.

Solovjov poznamenal, že už nyní je na ISS řada prvků, které jsou vážně poškozené a přestávají fungovat. Podle jeho názoru přitom mnohé z nich nelze nahradit. K tomu dodal, že po roce 2025 se předpokládá lavinové selhání mnoha prvků na palubě ISS, a odhadl další financování stanice na deset až patnáct miliard rublů (přibližně tři až 4,5 miliardy korun).

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

V reakci na ohlas, který měla tato slova v médiích, Solovjov následně uvedl, že se jedná o nepřesnou interpretaci jeho vystoupení. „O žádném zastavení činnosti ISS se nehovoří, stejně jako se nemluví o přerušení vztahů s partnery,” zdůraznil.

Původní životnost? 2016

Smlouvu o zřízení ISS podepsali ve Washingtonu v USA v lednu 1998 představitelé 14 zemí a agentur pro kosmické lety. Prvním krokem bylo v listopadu téhož roku vynesení ruského modulu Zarja (Úsvit) na oběžnou dráhu.

Foto: NASA

Ruské lodě Sojuz MS-12 a Progress 72 u vesmírné stanice. Ilustrační foto

Trvale je stanice obydlená od 2. listopadu 2000. Životnost ISS byla původně do roku 2016, postupně byla ale prodloužena nejprve do roku 2020 a naposledy do roku 2024.

Trhlin zřejmě více, ale vzduch prý neuniká

Ruští členové posádky stanice Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov nyní pracují na hermetickém utěsnění trhliny v přechodové komoře ruského modulu Zvezda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch.

Trhlin je ale v této části komplexu zřejmě více, nicméně jimi údajně vzduch neuniká. Jejich původ je zatím nejasný. Podle aktuálního sdělení Gidzenka by se Ryžikov a Kuď-Sverčkov měli v pondělí nebo v úterý pustit do zalepování druhé z nich.

Kosmonauti zkoušejí zalepit trhlinu na ISS lepidlem ze smůly jehličnanů. Poslouží i vysavač

Věda a školy

Nové solární panely

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, japonský astronaut Soiči Noguči a zmínění dva ruští kosmonauti.

Právě Rubinsová s Gloverem zahájili na konci minulého týdne směnu vně ISS, během níž měli stanici začít připravovat na instalaci nových solárních panelů, jelikož ty stávající už jsou za hranicí životnosti. Ve volném kosmickém prostoru pracovali přes sedm hodin.

Astronauti na oběžné dráze opět vyšli ven. Připravují ISS na nové solární panely

Věda a školy

Nyní, v pátek 5. března, jde Rubinsová do otevřeného vesmíru znovu (zhruba ve 13:00 SEČ), aby spolu s japonským kolegou Nogučim přípravu na instalaci solárních panelů dokončila. Jejich výstup mimo vnitřní prostory má trvat zhruba šest a půl hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám