Hlavní obsah

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se ve středu opět porouchal ruský generátor kyslíku Elektron-VM. Podle agentury TASS o tom informoval ruské pozemní středisko řízení letů (CUP) člen nynější posádky orbitálního komplexu Sergej Ryžikov. Nedlouho poté nicméně ruská státní korporace Roskosmos uvedla, že vše jde podle plánu.

Foto: NASA

Část ruského segmentu ISS na ilustračním snímku: uprostřed je servisní modul Zvezda (s připojenou kosmickou lodí).

Článek

Podle komunikace zaznamenané na stránce amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ruský kosmonaut pro CUP sdělil, že informace o selhání „Elektronu” se objevila v 18:18 moskevského času (16:18 SEČ). Zařízení je nainstalované v modulu Zvezda ruské sekce stanice.

Kosmonauti na ISS opravili toaletu i výrobu kyslíku

Věda a školy

Ruská kosmická agentura Roskosmos už v minulosti při podobných událostech ujistila, že posádce 20 let staré stanice nehrozí žádné nebezpečí. Roskosmos agentuře Interfax nyní sdělil, že po opravách zařízení na palubě a restartu počítačů by systém měl znovu fungovat.

„Systém dodávky kyslíku do ISS funguje. Podle pracovního plánu byl dnes (ve středu) systém Elektron-VM vypnut a znovu zapnut. Zařízení funguje normálně,” poznamenala však poté státní korporace pro tiskovou agenturu TASS.

To, že Ryžikov předtím hlásil možné závady, však připomíná i TASS.

Ruský generátor víckrát vypadl z provozu

Systém zásobování orbitální stanice kyslíkem Elektron-VM každopádně vypadl v říjnu loňského roku. Problém se podařilo odstranit, přičemž po dobu oprav stanici zásoboval náhradní systém umístěný v americké sekci. V prosinci ale ruský generátor přestal fungovat znovu.

Z ISS uniká vzduch

Věda a školy

Posádku orbitálního komplexu aktuálně tvoří ruští kosmonauti Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov, astronauti NASA Kate Rubinsová, Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám