Hlavní obsah

Zelenskyj v britské sněmovně parafrázoval Churchilla

– Londýn/Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stal prvním zahraničním lídrem, který promluvil k britské sněmovně. Připomněl druhou světovou válku, parafrázoval Winstona Churchilla a sklidil ovace vestoje.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezindet Volodymyr Zelenskyj při projevu k britské sněmovně

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k britské sněmovně pomocí online přenosu. Při něm použil slova Winstona Churchilla z jeho památného projevu v roce 1940, píše zpravodajský web Axios.

Budeme bojovat až do konce – na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji o naši zemi, ať to stojí cokoliv. Budeme bojovat v lesích, na polích, na pobřežích, v ulicích.

„Nevzdáme se a neprohrajeme. Budeme bojovat až do konce – na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji o naši zemi, ať to stojí cokoliv. Budeme bojovat v lesích, na polích, na pobřežích, v ulicích,“ parafrázoval Churchilla Zelenskyj.

Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj v projevu k britským poslancům

Evropa

„Nechtěli jsme tuto válku. Nechtěli jsme přijít o to, co máme, co je naše, o Ukrajinu. Stejně jako jste vy kdysi nechtěli přijít o svou zemi, když nacisté začali bojovat a vy jste museli Británii bránit,“ připomněl Zelenskyj historii.

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v britském parlamentu

Dokumenty

„Otázka pro nás nyní je – být, či nebýt. Shakespearovská otázka. Klademe si ji už 13 dní a můžu dát definitivní odpověď – ano, být,“ řekl také.

Poděkoval Spojenému království za vojenskou i humanitární pomoc, kterou Ukrajině poslalo. Požádal, aby tlak pomocí sankcí setrval a aby bylo Rusko prohlášeno za „teroristický stát“.

Za svůj projev sklidil ovace přítomných vestoje. „Ještě nikdy ve staleté historii naší demokracie neslyšela sněmovna takovýto apel. Ve velkém evropském městě na dostřel ruských zbraní stojí prezident Volodymyr Zelenskyj pevně za demokracií a svobodou,“ reagoval britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám