Hlavní obsah

Zelenskyj pro ČT: Dokud žijeme, ultimátum nepřijmeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro trojici evropských médií včetně České televize jednoznačně odmítl, že by přistoupili na ruská ultimáta à la „tady je několik bodů a když je splníte, ukončíme válku“. Případný kompromis s Ruskem musí podle něj Ukrajinci schválit v referendu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Jediným řešením bude referendum. Já jsem ochoten přistoupit na cokoliv spolu se svým lidem,” prohlásil Zelenskyj. Domluvit se na řešení „přechodně okupovaných území” bude podle ukrajinského prezidenta „delší proces do kterého se zapojí parlament i ukrajinský lid”, řekl Zelenskyj.

„V žádném případě si nepřeji rozkol v našem státu,” uvedl. „Naši lidé se budou muset vyjádřit a odpovědět na určité formáty kompromisu,“ uvedl.

Víc než hodinové setkání v ostřelovaném Kyjevě v prezidentské kanceláři obnášelo řadu bezpečnostním opatření. Komunikace předem byla pouze přes šifrované aplikace, odevzdat museli novináři, kteří rozhovor dělali, také mobilní telefony a chytré hodinky.

„Ultimátum splníme, pouze pokud nebudeme existovat,“ řekl České televizi, ale také francouzské veřejnoprávní a ukrajinské veřejnoprávní televizi UA:PBC.

„Musíme vědět, za jakou cenu přijmout kompromis. My se nemůžeme vzdát ani pídě naší půdy. Musíme udělat vše, aby se Krym a Donbas mohly vrátit,” řekl Zelenskyj. Podle ukrajinského prezidenta by ani Rusko nemělo pronášet tvrdá ultimáta. „Ultimátum není věc, kterou bude Ukrajina plnit.”

Izraelský premiér: Rusové chtěli Zelenského sesazení, o tom se už nejedná

Válka na Ukrajině

Odmítnutí ultimáta není podle Zelenského pouze na něm, veřejnost je v tom s vládou zajedno. Podvolit se Rusku podle něj není ani fyzicky možné, i kvůli ztrátám na životech.

Upozornil, že odpor lidí k podrobení se, je v řadě měst dostatečně silný. „Rusové vyvěsili vlajku, lidé v noci přišli, sundali je a dali tam ukrajinské vlajky,“ uvedl příklady z některých měst.

Každý den jsem s evropskými lídry v kontaktu, možná už jsou ze mě unaveni

Řekl také, že běžní lidé podporují Ukrajinu více než lídři jejich zemí. „Každý den jsem s nimi v kontaktu, možná už jsou ze mě unaveni,“ uvedl k předním evropským představitelům.

Dodal, že často je v kontaktu s polským prezidentem Andrzejem Dudou, s hlavou Francie Emmanuelem Macronem, britským ministerským předsedou Borisem Johnsonem a představiteli pobaltských zemí. Na otázku, koho v kontaktu preferuje, odpověděl, že svou ženu.

Lídři, co se nebojí Ruska

V rozhovoru ukrajinský prezident ocenil i statečnost trojice premiérů, kteří přijeli do Kyjeva vyjádřit Ukrajincům podporu. Ocenil, že to byla jejich iniciativa a nikdo je o to nežádal.

Vedle českého premiéra Petra Fialy (ODS), se účastnili i premiéři z Polska a Slovinska. Jejich návštěva podle Zelenského symbolizovala, že se politici nemají Ruska bát. „Stali se pro nás mnohem většími vůdci svých zemí, než když jsem je viděl v oblecích a s kravatami v minulosti,“ zhodnotil a ocenil jejich statečnost.

Ukrajinský prezident je ruským cílem číslo jedno. Několikrát mu spojenci nabízeli, že může bezpečně zemi opustit. „Všichni mi říkali, že musím co nejrychleji odjet, tajné služby i partneři z jiných zemí. Každých 20 minut mi někdo volal, že bych měl Ukrajinu opustit,“ reagoval Zelenskyj. Stále zůstává v Kyjevě.

Zelenskyj: Jsem tu!Video: Twitter @mrsorokaa

To, že skutečně zůstává v ukrajinské metropoli, se zejména ze začátku invaze snažil dokládat videi přímo z Kyjeva. Podle něj bylo nepříjemné, že neustále slyšel, že někam odjel. „Řekl jsem (spolupracovníkům), že musíme jít ven, kdybychom byli jen v kanceláři, nikdo nám to neuvěří,“ poznamenal k faktu, že začal na sociálních sítích zveřejňovat vzkazy lidem natáčené přímo v ulicích Kyjeva.

Ukrajina v NATO

Pokud jde o požadavek na členství v Severoatlantické alianci, přirovnal situaci ke sportovnímu výkonu ve vzpírání. „Nikdo nezvedne těžkou činku jednou, ale má několik pokusů,” řekl Zelenskyj. Přiznal, že některé země v NATO Ukrajinu nevidí, další ji vidí „v jiných souvislostech”. „Myslím, že tuto těžkou váhu budeme zvedat po částech,” odpověděl Zelenskyj na dotaz týkající se požadavku na vstup do NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám