Hlavní obsah

Izraelský premiér: Rusové chtěli Zelenského sesazení, o tom se už nejedná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou se podařilo pokročit, například už Moskva nepožaduje sesazení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, avšak stále mezi nimi panují značné neshody. Řekl to v pondělí izraelský premiér Naftali Bennett, když reagoval na nedělní projev Zelenského k izraelským poslancům. Bennett řekl, že nesouhlasí s přirovnáním ruské invaze na Ukrajinu k holokaustu, ale že také chápe, v jak těžké situaci Zelenskyj je.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

„Myslím si, že holokaust nelze přirovnat k ničemu jinému. Bylo to jedinečné dění v lidských dějinách, metodické a masové vyhlazení národa v plynových komorách. Nechtěl bych ale být v jeho (Zelenského) situaci. Jeho národ čelí velmi obtížné válce, stovkám mrtvých a milionům přesunutých,” řekl Bennett na konferenci pořádané zpravodajským serverem Ynet.

Zelenskyj promluvil ke Knesetu: Můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?

Válka na Ukrajině

K rusko-ukrajinským jednáním řekl, že se Izrael bude spolu s dalšími zeměmi snažit válku ukončit. „Je k tomu ale daleko, protože stále existují sporné otázky, některé z nich naprosto zásadní. Nedávno se podařilo pokročit, ale rozdíly jsou pořád velké,” pokračoval Bennett.

„Rusové původně požadovali Zelenského sesazení a odzbrojení ukrajinské armády. O tom se už nejedná. Základní ukrajinský požadavek bylo přijetí do NATO, a to už bylo také z jednání odstraněno, takže se dá říci, že se podařilo pokročit,” sdělil premiér, jehož Financial Times minulý týden označil za hlavního prostředníka rozhovorů. Izrael má dobré vztahy jak s Ruskem, tak s Ukrajinou.

Zelenskyj přece jen promluví ke Knesetu, Rusové zuří

Zahraniční

Bennett v pondělí řekl, že se zaměřuje na praktickou stránku pomoci Ukrajině. „Od první chvíle jsme posílali letadla s tunami zdravotnického materiálu a léky. Pomáháme v mnoha ohledech včetně prostřednictví v rozhovorech. Do Izraele už dorazilo 15 tisíc Ukrajinců. Někteří sem imigrují, další zůstanou, dokud válka neskončí. Nemáme se zač stydět a měli bychom být velmi hrdí," sdělil Bennett.

Kyjev už není hlavním cílem Ruska? Britové to vidí jinak

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám