Hlavní obsah

Z českých firem zatím odešlo 15 procent Ukrajinců, zvažuje se amnestie pro nelegální pracovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z českých firem podle aktuálního průzkumu Hospodářské komory (HK) zatím odešlo asi 15 procent ukrajinských pracovníků. Část jich bude možné nahradit uprchlíky, další zaměstnance bude třeba získat z jiných zemí, jako je Moldavsko, Mongolsko nebo Kazachstán. Vláda by měla zajistit co nejrychlejší udělování pobytových i pracovních víz. Komora rovněž zvažuje amnestii pro nelegální pracovníky z Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odchod zaměstnanců z Ukrajiny se dosud dotkl přibližně 60 procent firem, které odpověděly v průzkumu. "Dvě třetiny respondentů se domnívají, že náhrada je možná a žádoucí, 19 procent se domnívá, že by odcházející Ukrajince mohli nahradit zaměstnanci z jiných zemí," uvedl prezident HK Vladimír Dlouhý.

Do průzkumu se zapojilo zhruba 350 podnikatelů a firem, kteří zaměstnávají asi 6800 lidí z Ukrajiny.

Vzhledem k migračním vlnám by se lhůty udělování víz mohly podle viceprezidenta HK Radka Jakubského vyšplhat až na 100 dnů, což by bylo neúnosné. Komora proto koordinuje tyto kroky s ministerstvy vnitra a zahraničí, aby byl proces co nejrychlejší.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Dlouhý dále upozornil, že mnoho Ukrajinců si při odchodu z vlasti nestihne vzít doklady o kvalifikačních předpokladech. "Hospodářská komora nabízí, aby je zaměstnavatelé u nás přijali a oni si během 30 dnů již při zaměstnání prokázali odbornou způsobilost. K tomu mohou napomoci naše profesní svazy," uvedl.

Amnestie pro nelegální pracovníky

HK dále podle Dlouhého uvažuje o amnestii pro nelegální pracovníky z Ukrajiny, kteří už dříve v České republice pracovali. Mohli by například zpět zaplatit symbolickou částku, když neplatili žádné odvody na sociální a zdravotní pojištění. Je to podle něj jedna z cest, jak reagovat na situaci na pracovním trhu.

V Česku bude od pátku platit nouzový stav

Domácí

„Krátkodobě budou lidé z Ukrajiny chybět ve službách, pomocných pracích nebo ve zdravotnických zařízeních," řekl Dlouhý. Z dlouhodobého hlediska je podle něj třeba připravit se na příliv lidí z celé škály zaměstnanecké struktury.

V ČR se od začátku ruské invaze na Ukrajinu zatím zaregistrovalo 24 708 lidí, vyplývá z dat ministerstva vnitra. Ukrajincům pro překročení českých hranic stačí pas. Po příjezdu si požádají o povolení k pobytu, které platí čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění mohou začít pracovat a nemusejí žádat o zvláštní pracovní povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám