Hlavní obsah

Už to není tabu. Uzavřete nebe nad Ukrajinou, vyzývají experti Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bezmála tři desítky odborníků na zahraniční politiku vyzvaly amerického prezidenta Joea Bidena, aby ustanovil „omezenou bezletovou zónu“ nad Ukrajinou, počínaje ochranou humanitárních koridorů. Otevřený dopis publikoval jako první server Politico. Podle signatářů je takový krok nezbytný k prevenci ruského bombardování.

Foto: Profimedia.cz

Generál Philip Breedlove

Článek

„Usilujeme o nasazení letounů USA a NATO nikoliv za účelem konfrontace s Ruskem, ale za účelem odvrácení a zabránění ruskému bombardování, které by mělo za následek masivní ztráty na životech Ukrajinců,“ stojí v dopise.

Experti dodávají, že bezletová zóna by měla být vyhlášena spolu s dodáním letounů A-10 a MIG-29, o které Ukrajina požádala.

Bezletovou zónu nad Ukrajinou by nemuselo zajišťovat NATO, ale třeba Izrael

Evropa

„Je načase, aby Spojené státy a NATO zintenzivnily pomoc Ukrajincům, než se obětí Putinova vražedného šílenství stanou další nevinní civilisté,“ apelují odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Americký diplomat William Taylor na demonstraci na podporu Ukrajiny

Otevřený dopis podepsalo 27 kapacit v mezinárodních vztahů. Za zmínku stojí například bývalý vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě generál Philip Breedlove, bývalý velvyslanec USA na Ukrajině William Taylor, bývalý velvyslanec USA při NATO Kurt Volker nebo třeba někdejší náměstek ministra obrany v Bushově administrativě Ian Brzezinski.

Generál Pavel souhlasí

Po bezletové zóně nad Ukrajinou volá od začátku konfliktu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf Bílého domu Biden tuto možnost ale vyloučil. Bezletová zóna funguje totiž teprve tehdy, je-li kontrolována a vynucována.

Ruský vůdce Vladimir Putin už avizoval, že pokud budou alianční stíhačky konfrontovat ty ruské, bude to Moskva brát jako zapojení NATO do válečného konfliktu.

Putin: Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu bylo zcela správné

Válka na Ukrajině

V posledních hodinách se nicméně čím dál více hovoří o variantě částečného uzavření vzdušného prostoru právě nad evakuačními trasami. Rusko totiž už několikrát porušilo dohodu o příměří v těchto koridorech a civilisty ostřeluje stejně.

„Jestliže se nechceme zapojit vojensky, tak bychom se měli zasadit alespoň o to, že budeme poskytovat ochranu humanitárním aktivitám. Ta samozřejmě může vést ke konfrontaci s RU. Ale v takovém případě to bude vždy RU, kdo bude agresorem,“ napsal na Twitteru bývalý šéf vojenského výboru Aliance Petr Pavel s tím, že taková akce by byla legitimní.

Reklama

Výběr článků

Načítám