Hlavní obsah

Útočíme, hlásí poprvé po sedmi dnech Ukrajinci

• Aktualizováno

Poprvé po sedmi dnech války přešly ukrajinské jednotky do ofenzivy a postupují na východě země směrem na Horlivku, napsala ve středu odpoledne agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Trosky domu v ukrajinské Horlivce

Článek

„Větší část našich jednotek drží své pozice a jedna z našich brigád postoupila na okraj Horlivky... Je to poprvé za sedm dní války, co naše jednotky podnikly útok v odděleném sektoru,“ prohlásil poradce vedoucího prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Horlivka se nachází v Doněcké oblasti na východě země, kterou si nárokují proruští separatisté.

Pokud jde o situaci na celé Ukrajině, Arestovyč uvedl, že pohyb ruských vojsk ve směru na Černihiv a Sumy byl zastaven, píše Interfax-Ukrajina. Na severozápadě Kyjeva ruské jednotky podle ní nadále soustřeďují síly k další ofenzivě proti metropoli. Ukrajinské ozbrojené síly podnikají dělostřelecké údery.

Putin je šílenec, řekla žena reportérovi Novinek v krytu kyjevského metra

Válka na Ukrajině

Zničení konvoje

Z Dněpropetrovské oblasti přišla ve středu zpráva o tom, že se ukrajinskému letectvu podařilo vážně poškodit ruský vojenský konvoj.

„Dnes odpoledne (ve středu), jsme obdrželi informace o ruské vojenské koloně mířící ke Krivoj Rogu z Baštanky. Sestával z asi 800 kolových vozidel. Naši obránci okamžitě zareagovali a zabránili útočníkům vjet do Dněpropetrovské oblasti,“ napsalo její vedení na Facebooku.

Boje o Cherson a Mariupol

Ruské jednotky pokračují v útoku na strategická přístavní města Cherson a Mariupol, podotkla v podvečer AP. Rusko už dříve uvedlo, že Cherson obsadilo, Ukrajinci ale tvrdí, že o město nadále bojují. Ke Kyjevu mezitím míří několik desítek kilometrů dlouhý konvoj ruské armády, který se podle Spojených států v úterý v podstatě zastavil, zejména kvůli logistickým problémům.

Rusové decimují Mariupol, je bez tepla a vody, mezi zraněnými jsou znovu děti

Válka na Ukrajině

Z Ukrajiny také přišla zpráva o tom, že v postupu ruských vojsk se snaží zabránit civilisté. Taková situace je podle agentury Unian hlášena z města Enerhodar a přilehlé jaderné elektrárny. Stovky lidí tam podle záběrů na sociálních sítích vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. To se jim zatím podle agentury Interfax-Ukrajina podařilo. Starosta města Dmytro Orlov později popřel zprávy, že by invazní jednotky do obyvatel střílely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám