Hlavní obsah

USA pranýřují Rusko za slova k jaderným zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pentagon odsoudil vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který v úterním rozhovoru pro CNN odmítl vyloučit použití jaderných zbraní během konfliktu na Ukrajině. Peskov zopakoval ruský postoj, že tyto zbraně by mohly být použity v případě, že by Rusko čelilo „existenční hrozbě“.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby

Článek

„Máme koncepci národní bezpečnosti. Můžete se tam dočíst vše o důvodech použití jaderných zbraní. Mohou být použity, pokud je ohrožena sama existence naší země. V textu je uvedena řada dalších důvodů,“ řekl na dotaz, zda je přesvědčen, že prezident Vladimir Putin nepoužije jaderné zbraně v souvislosti s Ukrajinou. Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby to označil za „nebezpečné“. „Není to způsob, jakým by měla odpovědná jaderná mocnost jednat,“ tvrdil.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

„Představitelé Pentagonu neviděli nic, co by nás vedlo k závěru, že musíme změnit naše strategické odstrašující postoje. Sledujeme to každý den, jak nejlépe umíme,“ dodal.

NATO by mohlo provést odvetu

Peskova kritizoval i bývalý americký ministr obrany Leon Panetta, který na CNN tvrdil, že „Rusko hledá možnou záminku pro použití jaderných zbraní s nízkou účinností“.

V pondělí americký list The New York Times popisoval, jak Putin, který se cítí v konfliktu s Ukrajinou zahnán do kouta, může odpálit menší taktickou jadernou zbraň, aby se pokusil získat převahu v měsíc trvající válce.

Peskov perlí: Západ nás podněcuje, abychom dobývali ukrajinská města

Válka na Ukrajině

Experti listu řekli, že Putin by mohl A-zbraň odpálit nad neobydlenou oblastí či nad Severním mořem ve snaze přimět Ukrajinu ke kapitulaci a odradit NATO.

Americký republikánský senátor Marco Rubio pak podle NBCNews řekl, že se domnívá, že i malý jaderný úder by mohl přimět NATO a Spojené státy, aby s odvoláním na kolektivní obranu podle článku 5 podnikly odvetný úder proti Rusku. „Pokud by se radioaktivní materiál dostal přes polské hranice, budou (Poláci) tvrdit, že byli napadeni,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám