Hlavní obsah

Ukrajinci věří ve vítězství

Téměř sto procent Ukrajinců věří, že Ukrajina zvítězí ve válce s Ruskem. V červnovém průzkumu agentury Rejtynh kladně odpovědělo 98 procent respondentů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ukrajinské tanky v Pokrovsku v Doněcké oblasti. Ilustrační foto

Článek

Jedno procento respondentů uvedlo, že nevěří, a jedno procento se nerozhodlo, informoval v pátek portál Ukrajinska pravda.

Připomněl, že v dubnovém průzkumu bylo 97 procent dotázaných přesvědčeno, že Ukrajina válku vyhraje.

Průzkum také ukázal, že 91 procent respondentů podporuje prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinská armáda je efektivní, uvedl Pentagon. Stáhl vyjádření o útoku na letiště na Krymu

Evropa

 Boje o kontrolu nad obcí Pisky

Moskva tvrdí, že získala plnou kontrolu nad důležitou obcí Pisky na východě Ukrajiny. Informaci v sobotu přinesla agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Velení ukrajinské armády ale v sobotu večer uvedlo, že o Pisky se nadále tvrdě bojuje. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně nezávisle ověřit.

Podle ukrajinského generálního štábu jsou o Pisky nadále sváděny „líté boje“. „Okupanti se pokoušejí prorazit obranu našich jednotek ve směrech na Oleksandropol, Krasnohorivku, Avdijivku, Maryjinku a Pisky,“ uvedl ukrajinský generální štáb na Facebooku. „Líté boje pokračují,“ dodalo vrchní velení armády.

V oblasti zuřily těžké boje i v minulých dnech. Ruské a proruské síly oznámily, že získaly kontrolu nad obcí Pisky již před více než týdnem. Ukrajinští představitelé to ale i tehdy popřeli. Silně opevněné město je klíčové pro obranu Doněcké oblasti, poznamenala agentura Reuters.

Tvrdé boje u Doněcka, Rusové zřejmě postoupili

Evropa

Moskva rovněž tvrdí, že její jednotky zničily americké raketomety HIMARS u ukrajinského města Kramatorsk a také sklad s municí pro tyto systémy.

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny mezitím ukrajinské síly ostřelováním vyřadily z provozu most u přehrady Nova Kachovka, oznámilo dnes jižní velení ukrajinské armády. Ostřelování potvrdila i správa ruských okupantů, která zároveň varovala před poškozením hráze, což by prý mohlo vést ke katastrofě. Provozovatelé přehrady uvedli místní vodní elektrárnu do nouzového provozu.

Rusko po invazi do sousední země z velké části Chersonskou oblast ovládlo a Ukrajinci se pokoušejí ostřelováním raketami zničit tamní trojici mostů přes Dněpr. Tím má být znemožněno zásobování ruské armády na pravém břehu veletoku a následně umožněno znovudobytí okupovaných území.

Jeden železniční a jeden silniční most u Chersonu už jsou nepoužitelné. Rusové místo nich zřídili přívoz mezi oběma břehy zhruba kilometr široké řeky a pro svá vojska staví pontonové mosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám