Hlavní obsah

Tvrdé boje u Doněcka, Rusové zřejmě postoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev
Aktualizováno

Ruské jednotky spolu s milicí doněckých separatistů se pokoušejí ovládnout okolí Doněcku, kde útočí na obec Pisky severozápadně od města. Ve čtvrtek oznámil představitel separatistů, že obec byla dobyta. Kyjevské úřady to popírají.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Ukrajinský voják na frontě u Slovjansku

Článek

„V Piskách je to horké. Městečko je naše, ale na severu a západě zůstávají kapsy odporu,“ uvedl představitel samozvané Doněcké lidové republiky Danil Bezsonov.

Kyjev ztrátu obce popřel. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč sdělil, že ruský postup do Pisků nebyl úspěšný.

Ruský vojenský korespondent Aleksandr Koc, který je na místě, ale uvedl, že ukrajinské jednotky opouštějí místa, z nichž ostřelovaly Doněck. Komsomolskaja pravda uvedla, že Koc údajně navštívil Pisky, nad nimiž převzaly kontrolu síly separatistů, dále je však ostřelují.

List dodal, že Ukrajinci dále ostřelují Pisky i okolí minami PFM-1 označovanými jako Lěpěstok, tedy okvětní plátek. Tato sovětská kopie americké protipěchotní ze vzduchu shazované miny v kazetových bombách BLU43/B si v poslední době vyžádala na Donbasu řadu obětí. Používají ji obě strany, Ukrajinci si stěžují, že ji ruské jednotky nasadily u Doněcku a Kramatorsku. [celá zpráva]

Západní rozvědky a experti už před pár dny dospěli k závěru, že se ruské jednotky a doněčtí separatisté pokusí dobýt Avdijivku, aby dostaly ukrajinské jednotky dál o Doněcku. V Avdijivce, jež se nachází na sever od města a je to ukrajinská obec, která je nejblíž pozicím separatistů, už minulý týden hlásily postup. Přes Pisky vede cesta do Avdijivky.

Rusové se rozhodli pro frontální útok na Avdijivku

Evropa

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ve středu nepřítel zaútočil ve směrech na Pisky a Marjinku a že boje pokračují. Obě obce – stejně jako nedaleká Avdijivka, Krasnohorivka a Voďane nebo Opytné – čelily těžkému ostřelování.

„Nepřítel soustředí své úsilí na získání plné kontroly nad územím Luhanské a Doněcké oblasti, udržení dočasně dobytých částí Chersonské, Charkovské, Záporožské a Mykolajivské oblasti," napsal ve čtvrtek ráno ukrajinský generální štáb.

Útoky na Bachmut a Kramatorsk

Rusové a doněčtí separatisté také pokračují v útocích směrem na Bachmut, prorazit u Zajceva se jim nepodařilo, ale v katastrech obcí Dača a Veršyna boje pokračují. Odraženy byly pokusy o průzkum bojem u Jakovlivky. Celé okolí Bachmutu, kde ruské jednotky postoupily za měsíc o 10 kilometrů, čelilo silné dělostřelecké palbě, ruské letectvo bombardovalo Zajcevo, Bachmut i Soledar.

Rusové se také opět pokusili zaútočit ve směru na Kramatorsk, výpady u Hryhorivky a Verchnokamjanského byly odraženy, u Ivano-Darjivky střety pokračují i ve čtvrtek.

Okolí Slovjansku bylo „jen” ostřelováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám